bugün

kleopatra

Kleopatra 17 yaşında tahta çıktı ve 39 yaşında öldü. Dokuz dil konuşabiliyordu. Eski Mısır dilini biliyordu ve hanedanlığında benzersiz bir durum olan hiyeroglif okumayı öğrenmişti. Bunun dışında Yunanca ve Partların, ibranilerin, Medlerin, Trogloditlerin, Suriyelilerin, Etiyopyalıların ve Arapların dillerini biliyordu.

Bu bilgiyle dünyadaki her kitap ona açıktı. Dillerin yanı sıra coğrafya, tarih, astronomi, uluslararası diplomasi, matematik, simya, tıp, zooloji, ekonomi ve diğer disiplinler üzerinde çalıştı. Zamanının tüm bilgisine erişmeye çalıştı.

Kleopatra bir tür antik laboratuvarda çok zaman geçirdi. Bitkiler ve kozmetikle ilgili bazı eserler yazdı. Ne yazık ki tüm kitapları MS 391 yılında büyük iskenderiye Kütüphanesi'nde çıkan yangında yok oldu. Ünlü fizikçi Galen onun çalışmalarını inceledi ve Kleopatra tarafından tasarlanan bazı reçeteleri yazıya dökmeyi başardı.

Galen'in hastalarına da tavsiye ettiği bu ilaçlardan biri, kel erkeklerin saçlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olabilecek özel bir kremdi. Kleopatra'nın kitapları güzellik tüyoları da içeriyordu, ancak bunların hiçbiri bize ulaşmadı.

Mısır kraliçesi bitkisel tedaviyle de ilgileniyordu ve dil bilgisi sayesinde bugün kayıp olan çok sayıda papirüse erişebiliyordu...