bugün

işçi sınıfı

bizde sınıfsal mücadele yoktur ve genetik olarak olması da imkansızdır, diye şahsi bir fikir sahibiyim..

biz, kürtler olsun, türkler olsun, ya da göçebe araplar; tarım toplumu değiliz ve nomad kültürde asal olan toplum ya da millet değil, bireyin kendisidir..

birey, özgürlüğünü "han"a bile teslim etmediği için o kadar çok devlet kurduk ve batırdık..

aslında, konuya daha arkeolojik bir epistemoloji temelinden bakacak olursak; türkler'in devlet kurup-devlet yıkmalarının ardında yatan esas neden ne çin entrikalarıdır, ne de türkler'in yönetimsel zaafiyetleridir.. çin'de ne zaman bir hanedan güçlense, üretim artsa, bölgesel bir zenginlik yaşansa; o bölgeye bir türk akını olur.. bu düzensiz saldırılar hem üretim zincirini, hem de güvenliği tehlike altına alır.. bu durumda ne yapmak gerekir? (kanıt olarak söylüyorum: aynen osmanlı'nın, hacca gidecek kafilelere saldırmasınlar diye bedevi kabilelerine senelik bir para vermesi gibi...) çin hükümdarı düzensiz akın yapan türkler'e belli bir para vermelidir ki, akınlar son bulsun.. karşısında kime ihtiyaç var? bir muhataba, yani temsilciye.. işte bu, türk boylarından bir han'ın yükselmesinin önünü açar. sonrasında han, islam'daki gaza kültürüne benzer bir biçimde akınlar düzenler, çin'den haraç almakla yetinmeyerek işgal politikası gütmeye başlar, bu olay çin devletini zayıflattığı gibi, güçlü çin kültürünün göçebe kültürü etkisi altına almasına neden olur, ortada gelir getirecek güçlü bir çin kalmadığında ise han ve devlete de ihtiyaç kalmaz, devlet fiilen yıkılmış olur.

bunu 2500 sene yapan adam, yani gerekmediğinde başındaki han'ı atan adam, sınıfsal mücadele kovalar mı? daha 20 sene önceki seçimlerde türk halkı, "ben bunlara ihtiyaç duymuyorum" diye 40 senelik siyasal figürlerin tamamını tarihe gömdü..

bizde, fakir halk kendisini proleter sınıfa ait görmez.. düne kadar köydeki fakir, topraksız adamın bil hayalinde, şehre gidip bir kapıcılık kapmak ve yırtmak vardı.. bugün de, fırsatını bulan türk yırtar, olmadı mikro milliyetçilik yaparak çevresini etrafına toplar, ötesini berisini de umursamaz..

şahsi görüşüme göre sınıfsal mücadele, yerleşik tarım toplumlarının bir problemidir.
güncel Önemli Başlıklar