bugün

türkiye deki muhafazakarlar neyi muhafaza eder

türkiye'de muhafazakarlık yoktur.
ortalıkta, ekranlarda vatan millet din iman ülke bayrak edebiyatı yapanlara bakarak (hele ki siyasi anlamda, örn: batı da hristiyan demokrat, abd de liberal muhafazakarlığa bakıp da türkiye'de akp mhp hdp vb partilerin başı çektiği siyasal islam-ırk-etnik kimlik söyleminde partiler için) bunlara bakıp sağcı-solcu olarak genelleme yapılan partilere-insanlara muhafazakar diyemeyiz.
evet, türkiye'de muhafazakarlık yoktur. muhafazakar olmak bilgi gerektirir, eğitim gerektirir.
bu bilgi ve eğitim (türkiye-türk insanı için) sadece din dil ırk kimlik (kültür ve yaşam) vb değerleri kapsamaz.
eğer muhafazakar olmak istiyorsanız diğer kültürleri (özellikle iletişim-bilişimin yaygınlaşmasıyla yozlaşmayı hızlandıran popüler kültürü de) bilmeniz gerek.

örn: din bazında muhafazakarım diyor ve müslümanım diyerek yaşıyorsanız; hristiyanlar gibi yas tutamazsınız. pagan kültürlerde olduğu gibi ölünüze dövünerek ağlamak saçını başını yolmak kendinize zarar vermek olmaz.

müslümanım diyorsanız budistler-şamanistler gibi ölülere (türbeler veya adak yerlerine) gidip mum yakmak ağaca çaput bağlamak, kurban adamak, dua ederek dilekte bulunamaz, ölü veya diri birinden şifa çare arayamazsınız.

müslümanım diyorsanız anne babanız kardeşiniz çocuğunuzun din inanç konusunu sorun etmez ki; çocuğunuz sizin dininizden olmayan ve hatta sizin dininize karşı savaşmış-savaşıyor olsa bile evliliklerine dair bir hüküm-karşı çıkışınız olamaz. onu boşanmaya zorlayamaz evlenmesine engel olamazsınız.
bakınız: peygamberin (hz. muhammed) kızlarının evlilikleri ve bazı peygamberlerin (hz lut, hz ibrahim, hz yunus, hz musa, hz nuh vb) eşleri kardeşleri çocukları anne ve babaları peygamberlere iman etmemiş onlara inanmamıştı. kur'an da bir satır peygamberlere sen eşini boşa, kızını boşa, anneni babanı tanıma, evladını ret eyle onları kabul etme sırt çevir konuşma vb diye bir tane ayet emir dilek tavsiye yoktur.

bu basit örneklemelere bakarak; çocuğunu bırakın ateist olanla evlenmesine izin vermeyi, bırakın dine saldıran biriyle evlenmesine izin vermeyi, bırakın hristiyan yahudi budist şamanist mecusi vb başka inançlardan (yaratıcı-tanrı inancı olan) biriyle evlenmesine izin vermeyi; aynı dinden olup başka mezhep tarikat diye evlenmesine izin vermeyen ve hatta aynı mezhep tarikat olsa bile namaz kılmıyor oruç tutmuyor camiye gitmiyor diye evlenmesine de iyi gözle bakmayan boşamaya çalışan insanın dini islam olabilir mi?
bu insan müslüman dini islam olabilir mi?
bu insanın dini islam ve bu insan müslüman ise lut peygamberin dini ne?
hz muhammed'in dini ne?
bu vb peygamberler dini mi bilmiyordu yoksa allah dini eksik mi (haşa) göndermiş?

bu insan muhafazakar olabilir mi?