bugün

neanderthal

bazı canım arkadaşımlarımı bilimi 10 yıl önceden takip etmek ile suçlamış olmak istemem ama neanderthallerin gayet zeki yaratıklar oldukları artık bilinen bir gerçek. homo sapiense sorsan o bu kainatın en zeki yaratığıdır zaten. ya bu ukalalığı kabul etsin bazı canım arkadaşlarım ya da bilimi takip etsin de kelam eylesin, beni de yormasın.

1) bulunan neanderthal kalıntıları dolayısıyla beyin hacimlerinin büyük olduğunu artık biliyoruz. bu ne demek? şu demek; ya fiziki olarak büyük canlılar ya da zekiler. ve yine biliyoruz ki neanderthaller kısa boylu (1.50-1.60 cm) yaratıklardır. yani bu canlılar zekidir.

2) yine bulunan kalıntıların yanında çeşitli çiçekler vardır. bunun iki anlamı olabilir; ya ölülerine tören düzenliyorlardı (hristiyanlıktaki cenaze ritüelleri) ya da tıp vardı.

3) neanderthallere ait mağarada bulunan ilkel bir flüt ise bu insanların sanatsal kurgu yapabilecek kadar zekaya sahip olduklarını gösterir. ki müzik yapabilen varlıkların törenler vs. düzenleyebilmesi de olasıdır.

ha şimdi neden homo sapiens öne fırladı böyle. bunun tam olarak açıklaması yok ama bir mutasyon oldu, o mutasyonu sağlayan bir etken peydah oldu. tek diyebildiğimiz bu kadar şimdilik.

ve yine eklemek gerekir ki neanderthallerin yok oldukları konusu da muamma. yani bu konu hakkında da bir çok teori var. homo sapienslerle çiftleşerek kısır bir döl yaratmış olmaları veya homo sapienslerle kaynaşarak devam etmeleri gibi.