bugün

atatürk ün dini kullanması

Saçma bir argüman.

Ruhban sınıfına mensup dinlerde, din her zaman siyasi bir araç olmuş ve insanları kontrol etmiştir. islam'da ruhban sınıfı olmamasına rağmen yüzyıllar boyunca halifelik, şeyhlik vb. adı altında bir ruhban sınıfı oluşturulmuş ve kitleler kontrol altında tutulmaya çalışılmıştır.

Sözün özü, din her zaman siyasi bir malzeme olmuştur. Atatürk'ün ilk başlarda laik ve seküler düzeni halka açıklamaması ve bu konuya ılımlı yaklaşması da, olası isyanları engellemek istemesindendir (tabi ki buna siyasi bir çıkar diyebiliriz). Daha sonraları hala ruhban sınıfının Cumhuriyet'te mevcut olduğu farkedilince, bunu engellemenin en pratik yolu ise bu ruhban sınıfının ortadan kaldırılması olmuştur.

dipnot: kimileri bana saldırmadan önce bu açıklamayı yapma gereksinimi duydum. Madem dinin siyasete alet edilmesini istemedi, o zaman diyanet işleri bakanlığı niye kuruldu ? diyenler olabilir. Güzel de bir soru. ileri görüşlü olacak ki, ruhban sınıfının ileriki yıllarda ortaya çıkacağını öngörmüş ve en azından ülkedeki dindaşların tek bir kurum altında toplanmasını istemiş. Diğer hocaların, şeyhlerin ağzına bakılmasın istenmiş. Ne kadar başarılı olundu bu konuda. Orası meçhul.