bugün

kurtuluş savaşı nda ingilizleri yendiğini sanmak

dünya tarihinde 3 cephede eş zamanlı "kurtuluş savaşı" vermiş ve sonunda bağımsızlığını ilan edebilmiş tek ülkeyiz.
kuzey hariç ( ruslarla aramız iyiydi çok şükür) ülkenin her cephesinde savaş verilmiş ve sonunda tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmuştur, bu devlete yakın zamanda bağımsız hatay devleti de dahil olmuş ve sınırlarımız resmi olarak belirlenmiştir.
siz neyin kafasını yaşıyorsunuz?
kurtuluş savaşında hangi ülkelerle savaşıldığını bilmeyenler için buyurun kısa bir tarih özeti ;
Doğu Cephesi > kazım karabekir Ermeniler ile savaşmıştır ki yıllarca bize "soykırım yaptınız" demelerinin sebebidir.
Güney Cephesi > ingilizler Musul, Antep, Urfa ve Maraş; Fransızlar ise Adana ve Mersin işgal etmişlerdi. ingiltere 15 Eylül 1915’de Fransa ile anlaşarak Maraş, Urfa ve Antep’i Fransa’ya terk etmiştir. Fransızlar Ermenilerle işbirliği yaparak Maraş, Urfa ve Antep’i işgal ettiler. Yöre halkı Fransızlara karşı savunmaya geçmiş ve sonuçta Şubat 1920’de Maraş, Nisan 1920’de Urfa ve Ocak 1921’de de Antep işgalden kurtulmuştur. Fransa, kuva-yı milliye ( halk ordusu) tarafından Sakarya savaşında malup edilmiş ve 20 Ekim 1921'de bölgesi terk etmiştir. güney cephesi kuva-yi milliye sayesinde kapanmıştır.
Batı Cephesi > tüm yunan ordusu ile mücadele edilen cephedir. 1. ve 2. inönü savaşlarının geçtiği cephedir ( ki burada yer alan inönü isminin ismet inönü ile alakası yoktur) Batı cephesindeki gelişmelerin ardından Sakarya Meydan Muharebesi, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı verilmiştir.
Tarihin 30 Ağustos 1922'yi gösterdiği gün "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. ileri!" burada kastedilen akdeniz aslında Ege denizi ve izmir ilidir...yunan'ı denize dökme zamanı gelmiştir...

Dünya tarihinde bu kadar kısa sürede 3 cephede farklı milletlerin işgal kuvvetleriyle mücadele ederek Zafer kazanmış Tek milletin vatandaşları olarak bu ülkeyi, bu bayrağa ve bu savaşta canını kaybeden tüm şehitlere saygı duymak zorundasınız.
Siz unutmuş olabilirsiniz ama biz bu ülkenin nasıl kurulduğunu hatırlıyor ve çocuklarımıza tüm detaylarıyla öğretiyoruz...