bugün

antik roma

görsel
görsel
görsel
görsel

“Dionysos’un Zaferi ve Mevsimler” temalı mermer lahit. Antik Roma, MS 260-270.

Lahdin kenarları ve ön yüzü yüksek rölyefle oyulmuş kırk tane insan ve hayvan figürüyle süslenmiş.

Merkezi figür, bir panterin üzerine oturmuş tanrı Dionysos, ayakta duran ve dört mevsimi temsil eden daha büyük dört figürün bir miktar gölgesinde kalmış (soldan sağa; kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar). Mevsimlerin genellikle kadın olarak tasvir edilmesinin aksine sıra dışı olarak burada yapılı genç figürler olarak gösterilmiş.

Sol tarafta, kendisine bir satyr ve meyve taşıyan bir gencin eşlik ettiği Toprak Ana yere yatık olarak tasvir edilmiş. Sağ tarafta ise, muhtemelen bir nehir-tanrının kişileştirilmesiyle tanımlanmış sakallı bir erkek figürü, belki de iki ek mevsimi temsil eden iki kanatlı gencin önünde uzanıyor.

https://www.facebook.com/...9/posts/3621045461266827/

▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎

görsel

"Phaeton'un Düşüşü"nü tasvir eden bir lahit paneli. Mermerden, 1.79 m uzunluğunda. Roma kültürü, MS 2. yüzyıl. Devlet Ermitaj Müzesi, Rusya.

Yunan mitolojisinde, Güneş Tanrısı Helios'un oğlu Phaethon'un adı "parlayan" anlamına geliyor. Mitolojik hikayeye göre, Phaethon, babasına ait alevden atların çektiği arabayı sürmek ister, ancak arabayı kontrol edemediği ve büyük bir yıkıma sebep olduğu için Zeus'un fırlattığı yıldırım ile ölür.

F: Sergey Sosnovskiy

https://www.facebook.com/...9/posts/3619376761433697/