bugün

donnie darko

Bir arkadaşıma mind fuck filmler önerir misin demiştim ve kesinlikle bunu izle, dediği için hemen açıp izledim. Öncelikle filmi izlemek için ciddi bir konsantrasyona ihtiyacınız var, aksi takdirde filmden bir şeyler anlamayacağınızı düşünüyorum. Çünkü film yapboz gibi, parçaları birleştirmeden bütünün görülmesi zor oluyor. Üstelik bu tarz konulu filmler ilginizi çekmıyorsa, kesinlikle 2 saatinizi heba etmiş gibi düşünebilirsiniz ki asla öyle değil. Şimdi gelelim filme, bundan sonrası spoiler;

--- spoiler ---

Filmde gördüğünüz çoğu olaylar, Uzay/Zaman da meydana gelen bir hasardan dolayı oluşan paralel evrende gerçekleşiyor. Kitaptan gösterilen kesitlerin özeti: "Paralel evren" oluşursa dengesiz olacaktır ve birkaç haftadan fazla varlığını sürdüremeyecektir. Sonunda kendi içinde çökerek kara delik oluşturup gerçek evrenide yok edecektir. (Tavşan Frank Donnie'ye dünyanın 28 gün içinde sona ereceğini söylüyor). "Artefakt" paralel evrenin oluştuğuna dair ilk kanıttır ve paralel evrende yaşayanlar tarafından büyük merakla karşılanır. (Donnie'nin evine düşen uçak motoru, bu motor aslında gerçek evrene ait, paralel evrenin oluşma anında uçak motoru gerçek evrenden paralel evrene hata sonucu geçiş yapıyor, bu uçak motoru gerçek evrene dönmez ise kara delik oluşacaktır.) "Yaşayan Alıcı" artefaktın gerçek evrene geri döndürülmesi için seçilmiş kişidir, telekinetik kontrol, su ve ateşi manipule etme gibi bir çok süper gücü vardır, burada Yaşayan Alıcı Donnie oluyor. Donnie bu güçlerini kullanarak okulu su bastırmış, Sübyancı Mentorun evini yakmıştı, filmin sonunda ise Donnie süper güçlerini kullanarak annesinin de yolcusu olduğu uçağın motorunu koparıyor ve portal oluşturarak gerçek evrene gönderiyor, gerçek evrene dönen uçak motoru ise gerçek evrendeki Donnie'nin yatağına düşerek onu öldürüyor.  Manipule Edilenler, filmdeki herkes paralel evrende manipule edilmiş kişilerdir, manipule yaşayanlar ve manipule ölenler olarak 2' ye ayrılırlar. Donnie'nin kız arkadaşı ve Donnie'nin ablasının manitası olan tavşan köstümlü Frank manipule ölülerdir. Bu ikisinin de süper güçleri var ve seçilmiş kişi olan Donnie'yi artefaktı gerçek evrene göndermesi için manipule etmektedirler. örneğin Frank (tavşan kostümlü) Donnie onu vurduktan sonra zamanda yolculuk edip geçmişe gidiyor ve Donnie'yi yatağına düşen uçak motorundan kurtarıyor (dünyanın sona ereceğini söylediği zaman), ayrıca okulu su bastıran ve sübyancı mentorun evini yakmasını söyleyen de Franktir, böylelikle okul tatil oluyor, sübyancı hapse atıldığı için Donnie'nin annesi kızları dans yarışmasına götürmek zorunda kalıyor, böylelikle evde parti verebiliyorlar, bunun sonucunda ise kız arkadaşı ölüyor ve Donnie Franki öldürüp katil oluyor, yani kaderini kabullenip Paralel evreni kapatmaktan ve gerçek evreni kurtarmaktan başka şansı kalmıyor. Bu Manipule Ölülerin Donnie' yi manipüle etme yolu aslında. Son olarak aklıma gelen, Grandma Death (Ölü Ebe) karakteri Donnie' den önceki seçilmiş kişidir ve Zamanda Yolculuğun Felsefesi kitabını yazan kişidir.
--- spoiler ---

Hem oyuncu kadrosu hem de performans şahaneydi. Filmin genel havası, görselliği (ki dönemine göre çok başarılı buldum) anlatımı gayet iyi. Lakin dediğim gibi paralel evren, zamanda yolculuk, uzay/zaman gibi konulardan hoşlanıyorsanız film size zor gelecektir. Çünkü basit bir bilim kurgunun aksine içine felsefi düşünceleri de sanatla harmanlamış durumda. Keyifli seyirler, ben tavsiye ediyorum, tabi ilgilisine.