kdk

bilen birisi anlayabilecegim bir sekilde bu kurumu bana anlatabilir mi?

arastirdigima gore misyonu mukemmel ama icraatlari tavsiyede bulunmaktan daha ileri gitmeyen bir kurum.

faaliyet raporlarini okudum ve kendimce su sonuca vardim. butcesi maliye bakanligindan karsilaniyor. ilkokul ortaokul liselere bilinclendirmek adi altinda duyuru ve sempozyum olusturuyor. kendi harcamalarini seffaf bir sekilde (demirbaslar dahil olmak uzere) paylasiyor.hayvan haklari ve kadin haklarinin uzerine dusuyor. daha fazla onemsiyor. tavsiye veriyor. ve bir dolu veri ile laf ebeligi yapip duruyor.

ama bana sunu da soyluyor. devletin idaresinde bir sorun gozetiyorsan onu sorgulama hakkina sahipsin. cunku anayasinin 74. maddesine dayaniyor bu hak. ve bu sorgulamada sana ucretsiz yardim edebilirim.

fakat devletin yada idarenin devlet sirri yahut ticari sir niteligini tasiyan bir konusu hakkinda bilgi edinmem yasak. ok. bence de boyle olmali. ama bu suistimal edilemez mi? bir belediye baskaninin vergilerden aldigi butceyi nereye harcadigini sorguladigimda bunu ticari sir diye belirtemez mi? boyle bir durumda da bu bilgiyi dogrulayacak kisi kamu basdenetcisi yada onun atadigi birisi.

peki kamu basdenetcisini kim seciyor. tbmm gizli oy ile belirliyor. yani mecliste kimin sayisi ustunse o istedigi kisiyi secip bu konuma oturtabiliyor. ayni zamanda benim bir basvuruda bulunabilmem icin once idari sonra da ozel sunulan butun yollari denemem lazim. denemedigim takdirde de kamu basdenetcisinin kararina minnet eylemem lazim. o da bu karari verirken buna benzer bir karar verildi mi ona bakiyor? ardindan benim bunu sorgulayabilecek sekilde olup olmadigima? sonra da bu karar mecliste daha onceden konusulmus mu konusulmamis mi? ona bakiyor.

ustelik sadece tavsiyede bulunabildigini ve koskoca fimalarin sinek isirigi gibi kucuk ucretli sorunlarini araci olarak cozdugunu gorebiliyorum.
benim anlamadigim olay niye kuruldu abi bu kurum? mahkemelerin ustundeki yuku azaltip halki bilinclendirmek degil mi amac?

kendi icinde bu kadar tezatlik varken duzenleme yapilmamisken ne anladim ben bu isten. biri aciklasin yahu!!

edit: soylemeyi unuttum. bari hu bilgi olarak kalsin. bu kurum cumhurbaskanligi kararlarini yasama ve yurutmeyi bir de tsk ile ilgili kararlari sorgulayamiyor. bencede olmasi gereken bu.

ombudsmanlik ta araci kisi anlamina geliyormus. isvecce anlamiyla.