bugün

netsozluk

bir zamanlar tamamen haklarında iddia edilen suçlamaları okuyunca merak edip girdiğim sözlük klonudur.

"ulan, bir sitede bu kadar entrika olabilir mi yahu" diyerek tıklamıştım adresine. iddia edilen şeyler de az buz şeyler değildi tabi. işte o iddiaları okuduğum, ve lanet olası linkine tıkladığım bir başka sözlük olan lugat-it türk'tü.

gerçi şimdi sizler de tıklayıp başınızı derde sokabilirsiniz benim gibi, şöyle bir bakıp hemen kaçın
derim ben. işte size bir sözlüğün hikayesi :

önce sözlüğü iddia edildiği gibi çalıntı entryler ile yelowa diye bilinen uyanık vatandaş açar. ne olduysa, para kazanamayan sözlük sahibi yalowa'nın sözlüğü boşlamasıyla olur her şey.

gerçi o boşlamasa da olanlar olacaktır. sözlükte admin pozisyonunda takılan kenzap rumuzlu şahıs ki, bu kişi aynı zamanda sözlük sahibinin yakın arkadaşı oluyor ; sözlüğün tüm database denen nanesini kopyaladığını ve sözlüğü uçuracağını bildiriyordu birilerine msn den. (tamamen kanıtlı,istenen msn logları hala mevcuttur)

yani, arkadaşım dediğin adamın sözlüğünü, sana verilen yetkiyi suistimal ederek kopyalıyorsun ve sözlüğü uçuruyorsun. bunu böyle yaparak da, sözlüğün isim hakkını ucuza kapatıyorsun.

tam bu sıralar da sözlük sahibi siteyi satılığa çıkarıyor. yazarlarından birinin maddi desteğiyle sevgili kenzap(!) bu siteyi satın alıyor. maddi desteği veren yazar, aynı zamanda sözlüğün eski sahibi yelowa'nın da eski sevgilisi. sözlük kenzap'a göre 750 ytl'ye, parayı veren zengin ve karmaşık hatuna göre ise 3000 ytl'ye satın alınıyor. hayır ; 750 ytl ise, ortada bir kazık mı dolaşıyor ne? 3000 ytl ise, yelowa neden 750 aldı? ilginç tabi bunlar.

tabi iş sözlük almakla bitmiyor. onu yönetebilmek, yönetebilmek için de o vasıflara sahip olmak lazım. sözlüğü alan karmaşık insan teknik anlamda kenzap kişisine muhtaç olduğundan, kenzap kişisi alıyor atı, sürüyor bağdat illerine doğru kafasına göre.
bunu yaparkende önüne kim çıkarsa doğruyor kılıçla. öncelikle izmir ekibinden başlıyor kıyıma. ağzından eksik olmayan küfürlerle yapıştırıyor adminlerden birine küfür etmeye. ki bu admin aynı zamanda bir bayan !

hal böyle olunca, sözlüğün temel taşlarını oluşturan izmir ekibi komple ayrılıyor netsözlüğün bulanık sayfalarından. tam da bu sırada yönetimi sözlükteki belki de en düzgün insanlardan olan süpermen alıyor. ve yönetimde "ferrarisine lpg taktiran bilge" nickli yazara moderatörlük veriyor. aslında bu "ferrarisine lpg taktiran bilge" de sözlükten ayrılacak olan bir yazardır ama, "süpermen" in kendisine olan güvenini boşa çıkarmamak adına geçici yönetimde kalıyor.

tam bu esnada , moderatör ve operatörler de dahil olmak üzere herkes, olanlara isyan edip, sol frameyi de göçerterek sözlüğü terkediyor.

görüldüğü gibi, kenzap milleti nasıl bunaltmışsa artık, ortalık karışıyor. bu olaydan sonra sözlük ortalama bir hafta kadar kapanıyor. ama bu ne ilk, ne de son kapanması tabi. açılmasına açılıyor ama , o eski hareket, o eski canlılıktan eser kalmıyor. aslında yönetim olarak en başarılı dönem de bu döneme denk geliyor ki, bu da "süpermen" in başarısından ve insancıl davranışlarından kaynaklanmakta. en azından küfür etmiyor adam, ya da emretmiyor.

bir de bu sözlüğü taşıma davasına , türkçe karakterlerin soru işareti halini alması var ki, o apayrı bir dert. bir yazarın binlerce entrysi varsa, hepsi oldu soru işareti ! işin yoksa temizle, düzenle, vs..

yazar sıkıntısı baş gösterdi tabi. kimseler kalmadı. bir elin parmakları kadar desen tahmin yerini bulur. bir şekilde tanıtımlar yapıldı, eski yazarlara mail filan derken, biraz daha canlandı ortalık. ki kenzap kişisi, birinci nesil eski bir yazar geri geldiğinde "dur dur, x yazar geri geldi" diye sevinmektedir. hatta son günlerde, geri gelen ve etrafı kalabalık olan bir yazar direkt olarak admin olup başa geçmiştir. işte bu kadar da adaleti vardır bu sözlüğün..

sözlük bu halde ilerlerken, karmaşık nickli birisi vardır. sözlükte sözü geçer, çünkü parası filan vardır. para her yerde söz hakkı sahibi yapar insanı. bu kişi farklı nicklerle sözlüğe girmeyi , her nickten başka bir kişilikle sıyrılmayı, daha da ilginci ; her nickten kendi orjinal karmaşık nickine "övücü, gurur okşayıcı entryler" girmeyi çok sever. ve hatta bazı nickleriyle, bazı yazarları başka biriymiş gibi kandırıp aşk ilişkilerine de girer.

ki gün gelir, birileri bu oyunu çözer. bu birileri sözlüğe çok ama çok emeği geçmiş birileridir. binlerce kelimeden ziyade , binlerce entry yazmışlardır. yüzlerce enytry düzenleyip, binlerce aksiyon yapmışlardır. kısacası, sözlüğü benimsemiş, kabul etmiş insanlardır.

sevildiklerini sanan ama aslında, değerlerinin olmadığını en küçük bir olayla anlayan insanlardır. karmaşık nickli biri tarafından oyalandıklarını anlayan insanlardır. işlerin karışacağını anlayınca, özel mesajlarını deşifre eden karmaşık insanlardır. ki bu insanlar, aslında onca şeye rağmen emek verdikleri, zaman harcadıkları bir sözlük ve onun sahibinden sadece kendilerine gerçekçi olmasını ve kendilerini çocuk oyalar gibi oyalamamasını istemişlerdir.
ama karmaşık birinden bu beklenemez. değil mi?
hem zaten onu övmekten vazgeçen biriyseniz, o sözlükte bir hiçsinizdir.
işte bu sebeple, bahanelerin ardına sığınarak, diğer yazarlar da kaçmasın diye, ayrılan yazarların arkasından olmadık şeyler söyledikleri gibi, ayrılan bu yazarların da arkasından sudan bahaneler üretilmiştir.

içlerinden çıkan sözlüklerden bahsederler. biri sonsozluk, diğeri organize dir onlara göre. bununla da övünürler.

neymiş ;o kadar büyük bir sözlükmüş ki, ayrılan yazarlardan oluşan iki sözlük açılmış !

ayrılan yazarlardan iki sözlük açılabildiğine göre, bu bir ayıp değil midir ? o kadar yazar neden ayrıldı be muhterem ! ayrılan yazarların hepsi hatalı, çiş , bok , kaka da bir siz mi tertemizsiniz? hiç mi suçunuz günahınız yok ! sadece benim bildiğim en az 50 yazar artık yoklar orada, hepsi mi hatalı be birader?

kalıcı yazarlarla yola devam edemeyecekleri bir gerçek. üye olup, ne biçim bir yerde olduklarını farkeden yazarlar da süreklilik sağlayamıyor zaten. sonu belli olan yol gibi.

en son kaybettikleri yazarlar da bunun bir ıspatı zaten.

içlerinden değil iki , on iki sözlük çıkar böle giderse ki, böyle gidecek.. at koşturan belli çünkü. çünkü ipler elinde. çünkü tezgahına müdahale edecek kimseler yok.

orda burda 50 tane duyuru yayınlasan ne çıkar !

mal ortada, fiyat ortada..

net değil, her şey olduğu gibi bulanık...

haa derseniz ki ; neden oradaydın ?
hemen cevaplarım ; hep bir ümidim vardı. en azından karmaşık olanlar düzelir diye umuyordum. hepten karıştı. ne oldukları ortaya çıktı. maske düştü kel göründü.

daha önceden de görünmüştü ama, 1 sandığımız herkes, aslında koskocaman bir 0(yazıyla sıfır) olarak karşımıza çıktı.
umarım benim gibi, acı tecrübelerle anlamazlar neyin ne olduğunu.

lanet olsun demek ister deli gönül ya, bazı şeylerin olması için dilemeye gerek yoktur. zaten olmuştur.

edit : şimdi bu benim yaptığıma çeşit çeşit yakıştırmalar yapılacaktır. belki bu yaptığım doğru değildir. o zaman ben de sorarım ; bana ya da bir çok arkadaşıma yapılanın adı nedir, ve bu doğru mudur?

bana ve arkadaşlarıma yapılan ne kadar doğruysa, bu da o kadar doğrudur. hatta az bile denilebilir.

son edit : kenzap efendinin uludağ'da bu entryi okuduktan sonra, silmem için elinden geleni yapması da ayrı bir muammadır. n'oldu, hanfendinin biriyle çıkarken, sözlükten ayarlayıp yattığın o kızlar mı bozuldu yazdıklarıma. yoksa yalakalığını yapıp, sözlük için diye para kopardığın hatun mu? hangisi?