bugün

galen

bergamali galen olarak da bilinir. (bkz: pergamon)

128-131 yillarinda izmir´in bergamon ilcesinde, 199-216 yillari arasinda da roma´da yasamistir.

anatomi ile ilgilenen bir hekimdir kendisi. ögretileri 1500 yil boyunca devamliligini sürdürmüs antik bilgelerden birisidir kendisi.

Babasi mimar ve matematikci olan nikon´dur. Nikon, Aristoteles felsefesi, matematik ve doga bilimleri dersi veriyordu.

146 yilindan itibaren tib konularina önem vermistir. izmir´de okudu. 19 yasinda iken; o dönemin tib konularinda merkezi olan iskenderiye´ye gitti. 158 yilinda bergamon´a geri geldi.
Gladyatörlerin spor ve yara doktoru olarak görev aldi ve ayni zamanda kendi doktor evini acti. olimpiyatlarda sporculara tibbi yardimlarda bulunuyordu. o dönem tedavi ettigi yaralari bilimsel olarak aciklamaya basladi.

161 yilindan itibaren roma´da yasamaya basladi. büyük ihtimal Antoninus vebası sebebiyle 166 yillarinda roma´yi terk etti. tekrar bergamon´da gladyatör hekimi olarak calismaya basladi.

vebanin askerlere bulastigi sebebiyle, roma imperatoru Marcus Aurelius´un ricasi üzerine Aquileia´ya gitti. Galen´in tenimlamasina göre buradaki epidemi Çiçek hastalığı.

192 yilinda roma´da cikan büyük bir yanginda kütüphanesi yanmistir. 2007 yilinda kesfedilen yazitinda bu durumdan sikayetci oldugunu da kaleme almistir.

kendisi roma´da ölmüstür. arastirmalara göre ölüm yili 199-200 olarak söylenmekte ama genelde ölüm yili 216 olarak kullanilmakta, hatta 204 yili olarak da karsimiza cikmaktadir.

yazitlari orta cagin baslarinda Huneyn bin ishak tarafindan cevrilmeye baslanmistir.