bugün

alef dizisi

Sanırım henüz ilk iki bölüm yayınlanmış olan dizi.

Açıkçası ben internet dizilerinin bu furyasından hoşlanan taraftanım. Alef'te bu furya içerisinde fakat özellikle Şahsiyet'ten sonra çok ciddi benzerlikler hissettirdi dizi. Aslında kafamda kıyaslamak gibi bir plan yoktu fakat bazı benzerlikler dikkat çekmeyecek gibi değil.
Şahsiyet'te mesela tüm cinayetler toplum tarafından onay görmeyen, dışlanan kesimlere yönelik ya da onları direkt namlunun hedefine koyarak işlere başlayan şeylerdi. Romanlar, Kürtler, Transeksüeller gibi. Burada da çok benzer bir tema var. Toplumun bu kadar ayrıştığı bir dönemde aynı tema işlenmesi hoş, ancak ben biraz daha göze sokulur bir biçimde hissettim. Umarım ileride daha ustaca işlenebiliyordur bu, yani ne kadar hoş bir şey yapsanız da kör göze parmak, bilemedim. Belki de bu gerekiyor toplum için, o da ayrı bir soru işin doğrusu.
Olaylar tarihi yarımada civarında geçtiği için konu da sanırım ona yakın belirlenmiş gibi. Bu işe bir orijinallik katıyor. Ancak yine Şahsiyet gibi ciddi metaforlara maruz kalacağız gibi duruyor. Ben okeyim fakat izleyecekseniz bunu bilerek girişmenizi tavsiye ederim.
Televizyonda yapılamayan ne varsa aktarılmış, hoş. Ben açıkçası RTÜK kararından sonra bu kadar cesaret edilemez diyordum, yapmışlar hoş. Biraz ama "hacı yağı bol bulunca..." durumu mu söz konusu emin olamadım, bana fazla gibi geldi. Zaten 45 dakika dizi, FX Türkiye TV'de yayınlıyor sanırım, 30 dk ya falan düşer muhtemelen. Ve kaçırılabilecek çok detay var. Televizyon sansürüne girecekse o şekilde izlemenizi tavsiye etmem.
Karakterlerin geçmişlerine de ufak girilmiş, şu an için baya bariz sayılabilecek detaylar söz konusu, okey, konuyu doğrudan etkileyebilecek şeyler ise oldukça mutlu olurum.
Son olarak gerçekten bu arada oyunculuklarla alakalı sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Ahmet Mümtaz Taylan ne kadar oynuyorsa diğer oyuncular o kadar oynamıyor. Kenan imirzalıoğlu için özellikle fazla göze batıyor, fakat karakterin hikayesine yedirilebilir gibi duruyor. Fakat ne bileyim kendisi için çizilmiş portre biraz fazla gibi. ingiltere'den geldi diye daha elit takılmaya çalışan işte rakı yerine viski içen falan, ya ilginçliğini daha o noktada kaybettiriyor karakterin. Ahmet Mümtaz Taylan'ın karakteri ise sokakta görebileceğiniz herhangi biri gibi, keşke Kenan imirzalıoğlu'na da bu tarzda daha ilginç olabilecek bir origin yazılsa dedirtti. Yani illa ki ingiltere'den geldi diye rakı yerine viski içmeli abi, müzik zevki daha elit olmalı falan kasmaya gerek var mı, bilmiyorum.

Şahsiyet sevdiyseniz buna bir şans verilebilir. Yani severseniz de muhtemelen sonunu getirirsiniz, 8 bölümlük bir iş olacak gibi.