bugün

metin kemal kahraman

metin kahraman 1985'te birkaç arkadaşıyla grup yorum'u kurar. kemal kahraman da gruba bazı katkılarda bulunur. 91'da gruptan ayrılırlar. gülbahar'la çalışırlar ve onun seher yeli-desmal albümünde yer alırlar. kendilerinin ilk albümleri deniz koydum adını 1993'te çıkar. ikinci albümleri olan renklerde yaşamak ise 1995'te yayınlanır. bu albümleri, cazın daha doğrusu blues'un tınılarına yakındır, okay temiz de çok şey katmıştır bu albümlere. zazaca nefeslerin caza uyumu dikkat çeker, müzikal yapı olgundur. trombon ve obua hayran bırakır. sonra çıkan albümleri ise ferfecir'dir. gelenekle yeni olanın bireşimine gayret edilmiştir, başarılı da olunmuştur. (bu albüm sürecinde bir kilo esrar içtikleri de rivayet edilir, ayık kafayla bir şey üretilmez zihniyeti, ne diyelim) ferfecir'den sonra meyman çıkar. bu albüm de kültürel gerilimin, kentlere taşınmış taşranın, batıya gözünü dikmiş doğunun kültürel bunalımının dile geldiği bir albümdür. daha önce çıkan yaşlılar dersim türküleri söylüyor adlı albüm ise kahraman kardeşlerin dersim'in tarihine ve kültürüne yoğunlaşan ilgilerinin belge niteliğindeki ürünüdür. yakında çıkması beklenen dualar beyitler meseller semahlar ve binler kapısı albümleri de bu çabanın ürünü olacak.
sürela albümleri ise diğer albümlerine göre daha geri planda kalmıştır, vasat bir çalışmadır. aynur doğan da katkı sunmuştur bu albüme.
grup yorum içinde yer alıp grubu aşan ender müzisyenlerdendir metin-kemal kardeşler. ilk albümlerde ismail soyberk'in yer alması ve onun gitar düzenlemeleriyle yükselen nitelik son albümlerde düşmüştür. yerel dokuyu batı enstrumanlarıyla harmanlama işi başarıyı ıskalamıştır biraz, mikail aslan gibi müzisyenlerin çalışmaları ise -beğenmesem de- bu tip sorunları aşıyor.