bugün

venüs

kıyamet alametlerinden biri güneşin batıdan batıp doğudan doğacağı varsayımıdır.işte bu venüs için sıradan bir olaydır. venüs çok yavaş döner. hatta kendi çevresinde dönmesi (243 gün), güneş çevresinde dolanmasından (224 gün) uzun sürer. bu nedenle bir venüs günü bir venüs yılından daha uzundur.

venüs yalnızca yavaş dönmekle kalmaz, aynı zamanda dünyamız ve diğer gezegenlerin dönüş yönüne ters yönde döner. eğer venüs'te olsaydınız Güneş'in batıdan doğup doğudan battığını ve gökyüzünde çok yavaş ilerlediğini görecektiniz.

güneş'e en yakın ikinci gezegen olan venüs, güneş'ten ortalama uzaklığı 108 milyon km olan bir yörüngede dolanır. yılın belirli dönemlerinde güneş doğmadan hemen önce ya da battıktan sonra çıplak gözle rahatlıkla görülür. pek çok kimse ona sabah ya da akşam yıldızı der. yörüngesinde dolanırken dünya'ya en yakın konuma geldiğinde güneş ve ay'dan sonra gökyüzündeki en parlak cisimdir. ışığı bazen gölgeler oluşturabilir.

her ne kadar güneş'e merkür'den daha uzaksa da venüs daha sıcaktır. bunun nedeni de ısının bulutlarda tutulması sonucunda tıpkı bir serada olduğu gibi sıcaklığın yükselmesidir. bu nedenle bu etkiye sera etkisi adı verilir.

dünya'nın en güçlü teleskopuyla bile venüs'ün üzerinde yüzey şekilleri görülemez. bunun nedeni gezegenin yüzeyinin çok kalın bir atmosfer tabakası ile kaplı olmasıdır. büyük bir kısmını karbondioksitin oluşturduğu bu atmosfer öylesine yoğundur ki gezegenin yüzeyini büyük bir kuvvetle bastırır. atmosferi nefes almaya uygun olmadığından, atmosferin çok yüksek basıncı nedeniyle ezilebileceğinden ve gökyüzünden yağan sülfürik asitten yanabileceğinden, büyük olasılıkla hiçbir insan venüs'ün yüzeyine ayak basamayacaktır. venüs'ün parlaklılığının nedeni de atmosferidir. bulutlar dev bir ayna gibi davranarak Güneş'in parlak ışıklarını gerisin geri uzaya yansıtır.

gökyüzünde çok güzel parladığı için eski romalılar ona aşk tanrıçaları venüs'ün adını vermişler. venüs dünya ile hemen hemen aynı büyüklükte olduğu için geçmişte astronomlar onun, dünyamızın, daha sıcak olduğundan daha zengin bir hayat çeşitliliğine sahip olan ikiz kardeşi olduğunu düşünmüşlerdi.

venüs gizlerini uzay çağına kadar korudu.1975 yılında venera adlı rus uzay sondalarından ikisi venüs'ün yüzeyinin fotoğraflarını çekti. bu fotoğraflarda kahverengi-turuncu görünen yüzeyin kayalarla kaplı olduğu görüldü. atmosfer daha önce uzay sondalarının yörüngeden fotoğraf çekmelerini engellediğinden, sonraki sondalar bulutların altını incelemek için radar kullandılar. oluşturulan haritalar sonucunda yüzeyin genellikle düz olduğu ve birçok büyük kıta bulunduğu anlaşıldı.

bu kıtalar arasında ıshtar terra bölgesi avustralya kadar büyük olup yüksek maxwell montes dağlarıyla kaplıdır. afrika büyüklüğündeki aphrodite terra ise kıvrık bir akrebe benzer...

venüs'ün şimdiye kadarki en ayrıntılı haritasını magellan uzay sondası çıkardı.magellan'ı uzaya atlantis adlı uzay mekiği götürdü ve 1989 yılının mayıs ayında venüs'e doğru fırlattı.