16 kasim 2008 ales

bugün itibariyle yapılan sınavdır.

yeni sistem avantajlı gibi görünür ama tehlikelidir. eski sistemde ister sosyal bilimlerde ister fen bilimlerde lisansüstü yapmak isteyin, hem sayısal hem de sözel e 90 ar dakika ayırıyordunuz, çünkü zorunlu idi. Şimdi ikisini de birleştirdiler sözelciler sözel e, sayısalcılar sayısala daha çok zaman ayırmaya başladı, ama bu sefer de öteki tarafı boşladığınız için, öteki kısım kör topal kaldı.

bu yeni sistemde eski sistemmiş gibi, her 2 bölüme de 90 ar dakika ayıran(tabi 2-3 dakika esneklik olabilir) ve yapamadığı soruyla inatlaşmayıp diğer sorulara bakanlar iyi puan alırlar. Çünkü sorular önce çok kolay şekilde başlıyor, sonra ortalara doğru zorlaşıyor, siz o sorularda zaman kaybederseniz, son kısma doğru inanılmaz kolay sorular var, onları kaçırırsınız. Sonuçta zor soruyu yapana ek puan vermiyorlar, soruların hepsi aynı puan. yapamadığın veya yapamayacağın soruyu hemen geçeceksin, özellikle sayısalda, öyle tuzaklar var ki, inanılmaz, çok kolay gibi görünüyor fakat adamı çıldırtan gariplikler çıkıyor, onlarla cebelleşmek yerine geç ilerde kek gibi sorular bekliyor.

çok ilginç bir sınavdır, sınavdan sonra millet birbirine genelde "bundan sonraki ales te görüşürüz" der, çünkü "tek seferde yüksek alayım da bir daha girmeyeyim" düşüncesinde iseniz yanılırsınız(zaten onu başarana direkt doktora diploması vermek lazım), her 4 senelik lisans mezunu min. 5-6 kere bu sınava girer, istediği puanı alsa bile sınav bağımlılık yaptığından sırf spor olsun diye girmeye devam eder, ne zaman doc.dr. ünvanı alınır, o zaman bu sınavı bırakılır, bu sefer de büyük ihtimal ösym tarafından bu sınavda "salon başkanı" veya "gözetmen" olarak görevlendirilir.

yani akademik personel için bu sınavdan kurtuluş yoktur...