bugün

hakkinda turlu dedikodularin dondugu sinavdir. son kez bu formatta yapilacagi soylense de surer boyle! *
gerçekleşmesine 6 gün kalmasına rağmen giriş belgeleri adreslere ulaşmayan sınav.
gerçekleşmesine 5 gün kalmasına rağmen hala girişi belgesinin gelmediği sınav.

(bkz: seni seviyorum ösym)

(bkz: allah seni bildiği gibi yapsın ösym)
(bkz: ales)
gerçekleşmesine 2 gün kalmasına rağmen keşke giriş belgesi gelmeseydi dedirten sinav, girmemek için bahane olurdu, böylece magdur ama "ezen" olurduk hiç olmazsa, şimdi hem magdur hem de calısmadıgımız * için "ezilen" olacaz, of of ömrümü yedin ales.
geçtiğimiz sene sistemi değişen sınavdır.

daha önceki sistemi, önünüze sayısal kitapçığını ve sayısal cevap kağıdını koyarlardı, size 90 dakika süre verirlerdi, sonra 90 dakika bittiğinde(mübarek maç gibi), hoooop sayısal kitapçığını alırlar, sözel kitapçığını ve sözel cevap kağıdını koyarlardı, bir 90 dakika da ona yazılırdı.

şimdi sistem değişmiştir. ilk defa girecek veya uzun zamandan sonra girecek arkadaşlar afallamasınlar.

bu sefer tek kitapçık veriyorlar, sözel ve sayısal her ikisi de var, cevap kağıdında da hem sözel hem de sayısal var. 160 soru 180 dakika, istediğinizden başyalabilir, istediğiniz kısma istediğiniz kadar vakit ayırabilirsiniz. Heeaaa bir de artık sayısal kısım 2 bölüm Sayısal-1 ve Sayısal-2 diye, her ikisi de 40 ar sorudan oluşuyor, özellikle, Fen Bilimleri alanında Lisansüstü yapmak isteyenler için Sayısal-2 daha çok puan getiriyor, çünkü daha kazık sorulardan oluşmakta.

Tek kitapçık sayısal-1 40, sayısal-2 40 ve sözel 80 soru, toplam 160 soru, 180 dakika...

kolay gibi görünür fakat öss den zordur, mantık sorularına takıldınız mı zamanın nasıl geçtiğini anlayamazsınız, ama sınav kötü geçtiyse öss kadar üzmez seni, çünkü yılda 2 defa yapılmaktadır ve bir kez daha şansın vardır(bundan sonraki ilk sınav: mayıs-2009 da).

hadi bakeem başarılar...
hesabın nasıl yapılacağından tut kaç soru gelecek acaba kaç saat olcak hiç birinden haberim olmayan ama her şeye rağmen girip 60 puan isteyeceğim sınav. 60 puan kaç soru yaparsam oluyor onu da bilmiyorum. bakalım deneyip göreceğiz..
çok az kalan sınav. adaylara başarılar ..

edüt: kadıköy anadolu ticarette giren var mı içinizde ?
eziyet olsun diye midir bilemiyorum ama göztepede oturduğum ve kadikoy giriş yeri istememe ragmen beni ve benim gibi bazı arkadaşlarımı taa kartal, yakacık ne bileyim maltepenin bilmem neresi gibi uzak yerlere göndermiş sınav çeşidi, bugun soföre sordum 1 saatte yol açıksa gideriz dedi, gideceğim yer ugur mumcu denilen yer.
ayrıca akıllıca bir sistemle evlerine sınav giriş belgesi gelmeyen insanlardan 3 ytl alarak az da olsa köşe yapmış durumdalar, bravo valla, nasıl bir ranttır.
inanılmaz kekstra bir sınav. adeta mallara yonelik soru sormus adamlar.
sanki cok kolay olan ama yanima saatimi almayi unuttugum icin süreyi ayarlayamadigim sinav; benim gibi sözelci bir adam bile 50 sayısal işaretlediyse anlayın artık.
girmemekle mallık yapmış olduğum sınav diyerek üzüntümü kat be kat arttırmış sınavdır.
zaten söylemişlerdi bana kasımda sınav başkadır. mayısa gelme diye. ühühüh
ösym'nin bazı vatandaşları ilköğretim birinci sınıf sıralarında oturttuğu sınav olmuştur.

sayısalcıların hangi bölümleri yapması gerektiğini bilmediğimden ne bulduysam yaptığım, kafamı kazan gibi yapan, bütün arabalar neden aynı renk değil, ipneler hepsini aynı renk almadıysa benim günahım ne diye düşündürten, sözel 2'nin sonunsaki mantık sorularını yazanın geçmişine rahmet okuttuğu sınav. yazsam daha yazarım sözlük, öyle böyle değil.
eşit ağırlık ya da sayısaldan hangisinin benim için daha önemli olduğunu bilmeyecek kadar cahil olduğumdan 160 soruya eşit ehemmiyeti vermek suretiyle debelendiğim sınavdır.
şunu keşfettim ki sınavda, ea için sözel katsayısı 0,5 iken sayısal katsayısı 0,25'tir. yani: türkçe rocks!
oldukça kolay hazırlanmış soruları ile gazetelerin verdiği pazar sabahı bulmacası ekleri tadında geçmiş sınavdır. bir sayının yüzde dördünü bulabiliyor muyuz diye test etti adamlar bizi.
puanımı deli gibi merak ettiğim sınav. zira 60 alırsam yeterlidir benim için. *
sözel soruları ilkokul düzeyindeydi en fazla 5-6 çelişkili soru vardı ama onlar da kolaydı. mantık soruları ortalamanın üstündeydi ama fena da değildi. uğraştırdı sadece. tek farkında vardığım matematik kavramını unutmuş olmam. nasıl bulunuyordu bu üçgenin alanı diye debelenirken çözüm şimdi aklıma geldi. kaçtı bir matematik neti. neyse düşünmüyorum ben daha fazla .. iyiydi işte..
bugün itibariyle yapılan sınavdır.

yeni sistem avantajlı gibi görünür ama tehlikelidir. eski sistemde ister sosyal bilimlerde ister fen bilimlerde lisansüstü yapmak isteyin, hem sayısal hem de sözel e 90 ar dakika ayırıyordunuz, çünkü zorunlu idi. Şimdi ikisini de birleştirdiler sözelciler sözel e, sayısalcılar sayısala daha çok zaman ayırmaya başladı, ama bu sefer de öteki tarafı boşladığınız için, öteki kısım kör topal kaldı.

bu yeni sistemde eski sistemmiş gibi, her 2 bölüme de 90 ar dakika ayıran(tabi 2-3 dakika esneklik olabilir) ve yapamadığı soruyla inatlaşmayıp diğer sorulara bakanlar iyi puan alırlar. Çünkü sorular önce çok kolay şekilde başlıyor, sonra ortalara doğru zorlaşıyor, siz o sorularda zaman kaybederseniz, son kısma doğru inanılmaz kolay sorular var, onları kaçırırsınız. Sonuçta zor soruyu yapana ek puan vermiyorlar, soruların hepsi aynı puan. yapamadığın veya yapamayacağın soruyu hemen geçeceksin, özellikle sayısalda, öyle tuzaklar var ki, inanılmaz, çok kolay gibi görünüyor fakat adamı çıldırtan gariplikler çıkıyor, onlarla cebelleşmek yerine geç ilerde kek gibi sorular bekliyor.

çok ilginç bir sınavdır, sınavdan sonra millet birbirine genelde "bundan sonraki ales te görüşürüz" der, çünkü "tek seferde yüksek alayım da bir daha girmeyeyim" düşüncesinde iseniz yanılırsınız(zaten onu başarana direkt doktora diploması vermek lazım), her 4 senelik lisans mezunu min. 5-6 kere bu sınava girer, istediği puanı alsa bile sınav bağımlılık yaptığından sırf spor olsun diye girmeye devam eder, ne zaman doc.dr. ünvanı alınır, o zaman bu sınavı bırakılır, bu sefer de büyük ihtimal ösym tarafından bu sınavda "salon başkanı" veya "gözetmen" olarak görevlendirilir.

yani akademik personel için bu sınavdan kurtuluş yoktur...
türkçe sorularının çok uzun olduğu, bir süre sonra çözmkten sıkıldığım sınav.
türkçe sorularına uzun diyen arkadaşlar sanki öss' de de aynısına rastlamamış gibi davranmaktadırlar. tamam öss' de 30, ales ise daha fazla soru var ama öss' deki orhun yazıtları şeklindeki soruları hatırlayınca bunların çok da sorun teşkil etmeyeceğini görmek gayet mümkündür.
an itibariyle osym'nin sitesinden soru ve cevapları yayinlanmis sınav.
* mayıs'ta görüşmek üzere, alışkanlık oldu bunyede.
girenlerin çoğunluğunun soruları kolay bulduğu ama ne hikmetse doğru soru çözme ortalamasının yüzde 20 lerde olduğu sınav.
girenlerin üniversite mezunu olduğu dikkate alınırsa ve efendim kaba tahminle, sözel bölümlerden mezun olmuş öğrencilerin en azından türkçeyi yüzde elli ortalaması ile , sayısal bölümlerden mezun olanların da sayısal sorularda benzer ortalama ile, eh bunlar eşek değil ya, diğer alandan da akmasa da damlar niceliğinde soru çözmelerini beklemek, toparlayalım en azından herşeye rağmen yüzde ellilik başarı beklemek çok mu ukalalıktır?
yüzde yirmi neyin nesi arkadaş.
neyse, girenlere geçmiş olsun diyelim.
ayrıca galiba tübitak'ın 85 puan üstüne burs verdiği sınavdır da.
gercekten gecmis yillara gore kolay olan sinav, yine zaman yetmemistir.
zaman yönetimini ölçen sınav olmuştur.zira sorular birkaç mantık sorusu haricinde gayet yapılabilenecek türdendi.
ALES sınavına, Tübitak'ın lisansüstü eğitim burslarını verirken, lisans mezuniyet notu ile birlikte değerlendirmeye aldığı ölçüt olarak baktığımızda, soruların eski yıllara göre kolay olması sebebiyle, gelecek seneki yüksek lisans - doktora bursiyerlerinin bu sınavdan 90 ve üzeri puan almalarını bir nevi gerekli kılmıştır.
bugun itibariyle acıklanmis sinavdir, kolay olmasi nedeniyle, ortalamalar ucmus, standart sapmasıyla ters köşe yapmıştır, mayıstakine nispeten toplamda 8 net daha fazla yapan bu bünyeye 2 puan daha az veren sinavdir, bekle beni mayıs ales 2009, geliyorum..