bugün

osmanlı vs roma

Osmanlı bir Romadır. Roma olmak Osmanlı'nın Kızılelması olmuştur. Ortaçağ tarih yazıcıları Roma'yı en sistemli devlet olarak yazdıkları için Osmanlı'nın Roma'nın mirasını devralmak istemesi de ileriye bakan bir Fatih için en doğal olanıdır. Doğru mudur değil midir tartışma konusu ama tarihin en bilge liderlerinden biri Fatih Sultan Mehmet'in de bir bildiği olduğunu kabul etmek gerekir. Ömrü yetse italya'yı da alacaktır. Papalığı Osmanlı'ya katacaktır.

Askeri karşılaştırmaya gelirsek. Roma'nın En güçlü olduğu zamanlar ile Osmanlı'nın Bayezit zamanı bile karşılaştırılamaz. Çünkü Türk Kurmayları ve Türk savaş sanatı Ortaçağ ve ilk çağ da dahil her daim batılılardan üstün olmuştur. Osmanlı'nın askeri anlamdaki tepe noktası olan Yavuz sultan Selim dönemi ile karşılaştırırsak Tarihin gördüğü en büyük mareşallerden biri olan Yavuz'a yaklaşabilecek bir tane Roma generali bile yoktur. Roma Osmanlı ile bile karşılaştırılamazken Daha büyük ve Güçlü Türk devletleri olan Timur'un devleti ve öncülü olan Cengiz Kaan'ın devletiyle askeri anlamda hiç karşılaştırılamaz. Tarihin en önemli fatihlerinden iskender'in bile bir avuç Türkle karşılaştığında nasıl duruma uğradığını Tarih yazar. Tarihin başından beri at üstünde olan at üstünde olurken Romalılar gibi götü çıplak dolaşmayan, ok ve yayı at üstünde kullanan bir kavim yeterli ilhanlık birliğini sağladığında Roma'nın onun karşısında hiçbir şansı yoktur. Koskoca Çin bile Hunlar karşısında tirtir titrerken, Koskoca Çin'i Cengiz ve Kubilay Kaanlar boydan boya feth ederken üç-beş afrikalı, üç-beş avrupalı kavmi dize getirebilir olmak askeri açıdan bir şey ifade etmemektedir.

Ama ilk bahsettiğim üzere Roma'nın anti-tezi osmanlı değildir. Hiçbir zaman da olmak istememiştir. Roma'nın anti-tezi Atatürktür, Türkiye Cumhuriyetidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk için tarihin en önemli şahsiyetlerinden biri Hannibaldır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale harbinden muvafakkiyetle çıktıktan sonra "Hektor'un intikamını aldık" demiştir. Bu boş bir laf değildir. Truvalılar Anadolu'daki asyalı bir kavimdir. Saldıranlar ise Roma'nın öncülleri, batı medeniyetinin temsilcileri Yunanlardır.
güncel Önemli Başlıklar