bugün

büyükdere

sahildeki kafelere ilk defa gelenleri kanalizasyon kokusu rahatsiz etse de zamanla alisilir. surekli dizi film cekimi yapildigindan, sagda solda set ekiplerini gormek surpriz olmaz. ana caddesi olan cayrbasi caddesi'nin kuzey kesiminde daha iyi korunmus eski sokaklar, guzel restore edilmis evler vardir gelir durumu iyidir, guneye inildikce sokaklarin evlerin sekli degisir gelir duzeyi azalir.
sirtlarina cikildiginda mukemmel bir bogaz manzarasina tanik olabilirsiniz. gecekondularla milyon dolarlik villalarin komsu oldugu sirtlarda alsit'e komsu ahir(mecazi anlamda degil, bildigin ahir) gormek surpriz olmayabilir.
tarihine gelince, ermeni ve rum azinliklarin zamaninda cogunluk oldugu istanbul'un eski sayfiye yerlerinden biriymis. sahildeki beyaz park gazinosu eskiden plajmis ve zamane sosyetesinin ugrak yerlerinden biriymis.
ayni zamanda su anda genelde arizali gemilerin bekletildigi buyukdere koy'una eskiden deniz ucaklari inermis.
daha da eskiye gidilirse, su an cayirbasi'inda bulunan fidanlikin bulundugu yerde eskiden kocaman bir cinar varmis, ve bu cinar 1940'li yillarda fidanlik'a yer acmak icin kesilmis. murat belge'nin su an ismini hatirlayamadigim kitabinda yer alan bilgiye gore 12. yuzyilda avrupa'dan gelen hacli ordulari bu cinar agacinin golgesinde mola vermis.
güncel Önemli Başlıklar