bugün

makedonya

Ağustos ayında ziyaret ettiğim küçük ama güzel ülke. En büyük avantajlarından birisi çok pahalı olmaması ve vize gerektirmemesi.
Biraz fakir kalmış bir ülkedir. Yugoslavya zamanında görevi tarım olması nedeniyle yugoslavya'yı oluşturan diğer ülkelere göre geri kalmıştır. Bu ülkede çok ciddi bir türkiye etkisi göreceksiniz. insanları türk dizileri ile yatıp kalkıyor havalimanını türkiye yapmış ve çok sayıda türkçe bilen insan var.
Üsküp'te mimari sizi yanıltmasın antik zannettiğiniz pek çok heykel, bina, anıt vb. 2014 yılında yapılmış. Bir önceki başkanları bildiğiniz melih gökçek mantığında biri. Varna nehrinin bir tarafında ağırlıkla hıristiyanlar yaşıyorken bir tarafında müslümanlar yaşıyor. Müslümanların yaşadığı yerde eski çarşı var. Burada çok sayıda hediyelik eşyacı bulabilir ve güzel yemekler yiyebilirsiniz. Hemen hemen tüm restoranlarda domuz eti bulunmuyor o konuda da rahat edersiniz.
Üsküp'e çok yakın matka kanyonu var. Doğal açıdan muazzam. Kanoya binebilirsiniz ben sadece izlemeyi tercih ettim.
Biraz daha uzakta arabayla gidebileceğiniz mavrovo milli parkı var ki tek kelimeyle muhteşem. Kış sporları yapılan bir yer ama her mevsim doğal açıdan muazzam. Dikkat etmeniz gereken tek şey havası yazın bile üşütüyor. Bu mevsimde donma ihtimaliniz yüksek.
Makedonya'da en sevdiğim yer ise ohrid oldu. Zaman burada resmen yavaşlıyor. insanlar mutlu tasasız. Ohrid gölünün kıyısındaki şehrin mimarisi muazzam. Biraz safranbolu evlerini andırıyor. Göl dediğime de bakmayın avrupa'nın en derin gölü diye biliyorum. Ayrıca çok büyük ve insanlar burada suya giriyorlar. Makedonya ile Arnavutluk arasında sınırı da oluşturuyor bu göl ayrıca. Ha unutmadan ohrid Kalesinde mest olacağınız bir gün batımını mutlaka izleyin.