bugün

amerika birleşik devletleri

Nüfusu ve yüzölçümü ile hayli büyük olan, ama ekonomisi ve askeri gücüyle en büyük olan ülke. gelişmiş bir ülkedir. öyle sadece sanayide de değil, eğitimde, finans piyasalarında, bilimde, teknolojide filan da gelişmiş bir ülkedir. bunda bir çok faktörler etkilidir. misal vermek gerekirse abd, kendi vatandaşı ve kendi toprakları söz konusu olduğunda son derece özgürlükçüdür. abd'de bile bayraklarını yakabilirsiniz, bunu ifade özgürlüğünün bir metodu olarak görür yüksek mahkemeleri. ilk yazılı anayasaya sahiptirler. bu anayasa onlara "mutluluğu arama hakkı" verir. anayasa açık açık devlet bir gün sapıtır da özgürlüklere bir halel gelirse bu ülkenin vatandaşları bu devlete karşı silahlı mukavemet hakkına sahiptir ve dahi bu onların görevidir demektedir.
bir de vergilere bakalım isterseniz. diyelim ki 1000 birim brüt maaşınız var.
türkiye'de,
200 birim gelir vergisi
330 birim ssk primi
30 birim işsizlik sigortası primi
7,5 birim damga vergisi verirsiniz
sizin elinize net 432,5 birim kalır.
bununla bir mal satın almak isterseniz yüzde 8 ile yüzde 18 arasında da kdv ödersiniz.
kısaca brüt maaşınız 1000 birim ise yaklaşık 350-400 birimlik mal satın alabilirsiniz. (veya maaşınızı-gelirinizi az gösterirsiniz, vergi kaçırırsınız)

abd'de
70 birim federal vergi
0 ile 30 birim arasında eyalet vergisi verirsiniz.
bir mal satın alırken de kdv ödemezsiniz, orada yoktur.
yani 1000 birim brüt maaşla en az 900 birimlik mal alabilirsiniz.

düşük vergiler ekonomik ilerlemeyi teşvik etmektedir.
neymiş? sadece şuraya saldırdılar da burayı talan ettiler filan değilmiş... adamlar akıllıymış, liberal bir sistem kurmuşlar, üretiyorlarmış falan filan. ama bundan size ne? siz yine düşünmeden bağırın.
kahrolsun abd! 6. filo defol! derwish go home!

Not: ABD'li olan sosyal psikoloji hocamla 11 eylül'ün ertesi günü konuşuyorduk. bir arkadaş "siz bizi sömürerek zenginleştiniz" dedi, o da "benim eyaletimde bir tarlanın yanına gelirsin, arabayla bir ucundan bir ucuna 3 saatte gidersin, tarımı ülke halkımın sadece yüzde beşi yapar, dünya tarım üretiminin yarısını yapar bu yüzde beş. sadece detroit'in sanayi üretimi türkiye dahil tüm orta doğununkinden daha fazladır. tembel tembel yatıyorsunuz, bize bok atıyorsunuz, şimdi de bize saldırıyorsunuz, keşke ülkem dünya savaşlarına hiç karışmasaydı da hitler-stalin rejimi altında görseydiniz ebenizinkini" demişti, böyle 2 metrelik de bir adamdı, korkmuştum. boyundan posundan değil, haklılığından korkmuştum. o ülke bizim kendi başımıza sardığımız krizde**10 milyar dolar vermişti çünkü. bir daha yanımızda olmazlarsa kimlerin eline kalırız diye korkmuştum. o hoca da gitti zaten bir zaman sonra. türkiye'nin yaşanılabilirliğinden de bir parça alıp amerika'ya götürdü sanırım yanında. *
güncel Önemli Başlıklar