bugün
- niye uyandık sözlük5
- adana dürüm vs adana porsiyon8
- chp'nin 103 yılı reklamı5
- arkadaşlar ben çalışmak istemiyorum4
- istiklal mahkemeleri kurup fetöcüleri asmak5
- şönt baca3
- gebze yi gebze yapan şeyler5
- seksenlerde nasıl görünürdüm trend i24
- otobüste açamadığı camı kıran erkek4
- spora başladım5
- bütün eziklerin 80 ler paylaşımı yapması15
- at eti yemek5
- uyudun mu11
- arkadaşlar ben artık ayı olmak istemiyorum2
- kafasında konuşan sesi uzaylı zannetmek8
- manifestten hangi kızla sevişirdin16
- queen ravenna ve cinleri14
- şeffaf ayakkabı9
- patso4
- özgüven5
- hastanede kendini siktiren güvenlik kız3
- hayattan beklentiler7
- 81 ilde sığınak yapılması7
- mesleğinizi söyleyince muhatap olduğunuz sorular12
- ruhi çenet videolarına dokunmayan yahudi lobisi6
- tavuğun neden kanatları var11
- bir zihinden diğer zihne geçen memler8
- kadın bacağı paylaşan mehdi5
- sözlükte üzdüğüm yazarlar11
- sueda uluca silvermist benzerliği11
- beni affettiğini söylesin gideyim10
- sinek as6
- s'i l v'e r m'i s t35
- uludağ sözlük size ne kattı27
- insanı yoran duygular6
- 3 yaşındaki elif'i göz göre göre ezen kadın sürücü12
- gocu34
- deliler bize ne anlatıyor sorunsalı6
- karabüyü yapılan kaynananın hala yaşaması7
- kız düşürmenin kısa yolu19
- sözlüğün en masum yazarları18
- taliban7
- öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler5
- sözlük şifresinin uzaylılar tarafından çalınması6
- queen ravennadan mesaj var11
- arkadaşlar sizce bu çocuk yakışıklı mı8
- ahlak abartılmış balon bir kavramdır5
- pandela 310
- olgunlaştıkça farkına varılan şeyler4
- kaşarlı sucuklu menemen8
Çağdaş fars edebiyatının adı en çok bilinen ve sevilen isimlerin başında gelen, iranlı kadın şair. 1935'te tahran'da doğdu. güzel sanatlar okulunu bitirdi, ilk şiir mecmuası esir(tutsak) 1942'de basıldı. 23 yaşında ikinci şiir kitabı duvar ve ardından üçüncü kitabı isyan yayımlandı. furuğ şairdir ancak aynı zamanda sinemaya yöneldi, senaristtir, montajcıdır, yönetmendir ve birçok filmde rol aldı, zaman zaman dublaj yaptı. kısa film ve belgesellere imza attı, ödüller aldı. 1964'te dördüncü şiir kitabı tevelled-i diger(yeniden doğuş) yayımlandı. 1966 yılında bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.
furuğ'un ilk şiirleri dil olarak olmasada biçimsel olarak geleneğin izindedir ve dörtlükler şeklindedir. tutsak ve kısmen duvar adlı şiir kitaplarında dörtlükler vardır. ancak yeniden doğuş adlı kitabı ile elinde tuttuğu dizginleri bırakmış geleneğin biçimsel tabularını yıkarak şiirini büyük ovaya salmıştır.
şiir veya kitap adlarına bakarsak nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu ve nasıl bir dille düşündüğünü, yazdığını anlayabiliriz: tutsak, duvar, isyan, yeniden doğuş, yeryüzü ayetleri, tanrının isyanı...
furuğ'un fars şiirne kattığı en önemli şey; şiire kadın duruşu ve kadın sesi sokmasıdır. güçlü ve derin imgelerle tamamlanmış, ruhani bir solukla zenginleştirilmiş bir şiirden söz ediyoruz.
furuğ'un ilk şiirleri dil olarak olmasada biçimsel olarak geleneğin izindedir ve dörtlükler şeklindedir. tutsak ve kısmen duvar adlı şiir kitaplarında dörtlükler vardır. ancak yeniden doğuş adlı kitabı ile elinde tuttuğu dizginleri bırakmış geleneğin biçimsel tabularını yıkarak şiirini büyük ovaya salmıştır.
şiir veya kitap adlarına bakarsak nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu ve nasıl bir dille düşündüğünü, yazdığını anlayabiliriz: tutsak, duvar, isyan, yeniden doğuş, yeryüzü ayetleri, tanrının isyanı...
furuğ'un fars şiirne kattığı en önemli şey; şiire kadın duruşu ve kadın sesi sokmasıdır. güçlü ve derin imgelerle tamamlanmış, ruhani bir solukla zenginleştirilmiş bir şiirden söz ediyoruz.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar