bugün

star trek

ingilizce özgün adı ile "Star Trek" , Türkçesi ile "Uzay Yolu", Gene Roddenbery tarafından yaratılmış bilim kurgu televizyon dizisidir.
Amerikan NBC televizyonunda ilk kez 8 Eylül 1966 tarihinde yayınlanmaya başlamıştır. 1966-1969 yılları arasında, "Kafes" (The Cage) adlı ön bölümü, üç sezonda toplam 79 bölüm takip etmiştir.

Kaptan James T. Kirk komutasındaki yıldız gemisi Atılgan (U.S.S Enterprise NCC-1701), beş yıllık görevle, uzayın ayak basılmadık yerlerine giderek garip dünyaları keşfetmek, yeni hayat türleri aramak ve yeni uygarlıklar ile ilişkiler kurmak için uzayda yolculuk eder durur.
Olaylar 2245 yılı civarlarında geçer ve yıldız gemisi Atılgan , Birleşmiş Gezegenler Federasyonu yıldız filosunda yer alır.
O tarihlerde Dünya gezegeni tamamen birleşmiş olduğundan Atılgan'ın mürettebatı farklı ulusların bireyleridirler. Vulkanlı Spock gibi uzaylılar da vardır takımda , daha sonra Vulkanlı dışında başka uzay milletleri de katılmıştır kadroya.
Kaptan Kirk Iowa'dan bir Amerikalı , Chekov - Rus , Uhura - Zulu , Sulu - Japon , Scotty ise iskoçtur.

Dizinin her bölümü istisnalar dışında , farklı ellerden çıkan senaryolarla ve farklı yönetmenler tarafından çekilmiştir. Bu tekdüzeliği önlemiş ve her bölüme ayrı bir bakış katmıştır.
TRT tarafından duyarlı bir şekilde yapılan çeviri ve seslendirmeler, o dönemlerde pek az kişinin kullandığı tarayıcı , alıngaç , bilgisayar gibi kelimelerin halk tarafından benimsenerek dilimize kazandırılmasını sağlamıştır. O yıllarda çok fazla bilinmeyen Lazer, ışınlama, ışık hızı vb. gibi birçok bilimsel kavram ile de bu dizi sayesinde tanışılmıştı.
Kaptan Kirk'in iradesi, Spock'ın mantığı, işlenen bilimsel temalar, o zamanlarda bir çok kişiye ilham kaynaklığı etmiştir.
Uzay Yolu Turist Ömer Uzay Yolunda (1973) filmine de ilham kaynağı olmuştur. Hulki Saner'in yönettiği filmde başrollerde Sadri Alışık ve o yıllarda TRT de yayınlanan dizideki seslendirmeyi yapan tiyatro sanatçıları oynamışlardı.