bugün
- bir zirve yapsak kim kimin yanında oturur21
- çocuğuyla birlikte dans eden vajinası belli anne4
- koklayarak öpmek17
- özlemek4
- sigara içelim mi7
- bir şey söyle8
- zengin akpli kızların çok daha güzel olması17
- iphone'a ekran koruyucu takanlar beni ürpertiyor2
- yiyişmeye gidilen sinemada filmin sarması12
- erzurumda sokak hayvanı beslemenin yasaklanması3
- çalıyor ama çalışıyor5
- fatma betül sayan kaya14
- dünya52
- kemal sunal'ın en başarısız filmleri10
- akp kazandı11
- geceye bir şarkı bırak4
- yalnız erkek sayısının patlaması10
- uyuyamama nedeni5
- sarılmak istediğiniz sözlük yazarları19
- koklayarak insan tanımak7
- arkadaşlar çok acil bakar mısınız8
- gocu32
- öpmek istediğiniz sözlük yazarları8
- morkstar yazdı bunu12
- sözlükteki anlık online sayısı3
- anın görüntüsü28
- siyahi peygamber olmaması8
- beyaz ölüm2
- sözlüğü sonsuza kadar terk ediyorum8
- sözlüğün en iyi kalpli yazarı10
- fatma betül sayan kaya yalnız değildir3
- sözlükteki herkesin tarafını tutmak istemek5
- güzel miyim diyen kıza götünü açan erkek2
- müslüman toplumlarda para adil dağılmıyor6
- 30 yaş üstü yazarlar silinsin kampanyası7
- ermeni rum soykırımını inkar etmek14
- 25 eylül 2026 türkiye fransa maçı36
- ilk buluşmaya 100 tl ile gelen erkek4
- sözlüğün en güzel kadını26
- şuan dinlediğin şarkı8
- sözlük yazarlarının ruh hali6
- sözlüğün embesillerle dolu olması8
- tek göz odalı evde kocasıyla mutlu olan kadın7
- gocunun elleri9
- akp seçmeni2
- usualsuspect'i tedavi ettirmek4
- morkstar11
- amerika birleşik devletleri28
- meleğim diye hitap eden kova burcu erkeği13
- akşam akşam canın kahveli yaş pasta çekmesi6
Abdurrahman es-Sûfi (903-986), Batlamyus’un Almagest’inden yararlanarak hazırlamış olduğu yıldız kataloğu ile tanınmıştır. Bu katalogda, 48 yıldız takımında bulunan yıldızlar tanıtılmış, bunların gökyüzündeki konumları, parlaklıkları ve renkleri bildirildikten sonra, Almagest’te geçen yıldız isimlerinin Arapça karşılıkları verilerek, bu konuda Arapça’daki önemli bir boşluk doldurulmuştur.Abdurrahman es-Sûfi ‘nin önerdiği terimler, daha sonra Doğulu ve Batılı astronomlar tarafından kullanıldığı gibi, bunlardan 94’ü modern astronomi literatürüne de girmiştir. 13. yüzyılda Castilla-Leon Kralı X. Alfonso’nun hazırlattığı “Astronomi Bilgisi Kitabı” adlı 4 bölümden oluşan ispanyolca ansiklopedide, Abdurrahman es-Sûfi ‘nin bu eseriyle diğer Müslüman astronomlarından bazılarının eserlerinden yararlanılmıştır.
Abdurrahman es-Sûfi, astronomi aletlerinin geliştirilmesinde de önemli hizmetlerde bulunmuştur. Güneş’in yüksekliğini ölçmekte kullanılan usturlapların ölçme duyarlılığını arttırmış olduğu gibi, 10 kg. ağırlığında gümüşten bir gök küresi yapmıştır. Ayrıca 123.5 cm. çaplı bir halka kullanarak ekliptiğin eğimini 23° 33’45”olarak tespit ettiği bildirilmektedir.
Abdurrahman es-Sûfi, astronomi aletlerinin geliştirilmesinde de önemli hizmetlerde bulunmuştur. Güneş’in yüksekliğini ölçmekte kullanılan usturlapların ölçme duyarlılığını arttırmış olduğu gibi, 10 kg. ağırlığında gümüşten bir gök küresi yapmıştır. Ayrıca 123.5 cm. çaplı bir halka kullanarak ekliptiğin eğimini 23° 33’45”olarak tespit ettiği bildirilmektedir.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar