bugün

ötenazi

Tıbbi açıdan iyileşemez kimselerin kendi kararıyla tıbbi işlemlerle hayatını sonlandırması durumu.

Sonu muhakkak ölümle sonuçlanan bütün şeyler kanser, yaşlılık gibi görece uzun bir sürece yayılan ve hastanın da benimseyebileceği şeyler olmuyor. Bazen gencecik ve sapasağlam insanlar da ağır bir yaralanma sonucu vücutlarının büyük çoğunluğu iyileşemez şekilde hasar gördüğünde de bunu yaşayabiliyor. Kastettiğim durum sonu kalıcı sakatlıkla sonuçlanan durumlardan daha vahim şeyler.

Mevcut öğretilere istinaden Konuya dini hassasiyetle yaklaşıp olumsuz gözle bakanlar, katı eleştirilerde bulunanlar da olabilir. Bazen insan vicdanının sesiyle gerçeğin acı yüzü arasında sıkışıyor.

Birisini düşünün iyileşme imkanı yok, hergün dayanılmaz acılar çekiyor, sevdiklerine, doktorlara "beni öldürün" diye bağırıyor. Hatta o halde görülmek istemediğinden yanına tanıdıklarını dahi sokmuyor. Asla iyileşemeyecek. Hatta muhtemelen iyileşmek için yapılan ameliyatların birinde ölecek. Aslında uyumadığı ve ağrı kesici kullanmadığı her an korkuç fiZiksel ve ruhsal acılar çekiyor.

Mesela ben olsam o halde yaşamak istemezdim. Şu anda o anı hayal eden pek çok kimse de yaşamak istemeyecektir.

Hal böyleyken suç, haram, günah gibi kesin ifadelerle bu olguyu reddetmek yerine tüm boyutlarıyla algılayıp en mantıklı kararı verebilmek bu durumda olan hasta kimselerin veya bu durumu yaşayabilmesi olası sağlıklı kimselerin de en doğal hakkıdır.
güncel Önemli Başlıklar