bugün

8 haziran 1990 arjantin kamerun maci

son dünya şampiyonu(1986) arjantin ve dünya kupasına ikinci kez katılan kapalı kutu afrika temsilcisi kamerun milli takımlarını karşı karşıya getiren italya 90'ın açılış maçı.

sözlüklerde bu tip zorunlu tanım cümlelerinin yakışmayacağı ender maçlardandır bu maç. dile kolay üzerinden tam 18 yıl geçmiş lakin gün gibi aklımdadır. az bulunur, az izlenen cinsten...

efendim her iki takımda büyük gösteriler altında çıkarlar san siro stadına...
arjantin son dünya şampiyonu olmasından dolayı son derece güven içinde ve vakur bir şekilde sahadadır.

her iki ülkenin milli marşları okunduğu esnada sakız çiğneyen arjantinli futbolcu ve ellerini açıp allah'a dua eden kamerunlu futbolcu (bkz: omam biyik) enstantaneleri kaçmaz türk halkının gözünden pek tabii.
kamerun daha maç başlamadan türk seyircisini yanına çekmeye başlamıştır...

arjantin maçın başlamasıyla birlikte ablukaya alır kamerun kalesini, lakin türk ve islam aleminin desteğini arkasına alan kamerun milli futbol takımı katolik arjantinlilere gol şansı vermez. ilk yarı 0-0 sonuçlanır.

herkes arjantin'den gol beklerken işte o allah'a dua eden omam biyik çıkar sahneye, dakika 65 tir. göte giren şemsiyenin zor açılacağı dakikalar işte.
orta alanın gerisinden aldığı pasla nefis bir dripling yapar ve ceza alanı içinde tekrar topla buluşur omam biyik, taaa türkiyeden kopup gelen "vur oğlum arap" seslerinin de verdiği iman gücüyle arjantin filelerini havalandırır.

goooool...

kamerun bu golle son şampiyon arjantin'in gazını alır. son dünya şampiyonu arjantin 9 kişi ile ama yürekten mücadele eden afrika aslanı kamerun'a boyun eğmiştir. dünya günlerce, haftalarca ve hala bu maçı konuşmaktadır.

akabinde gelen maçta da kamerun romanya'yı 2-1 yener, sovyetlere yatar ve ikinci tura çıkar...

not: iş bu entry "un estate italiana" şarkısı eşliğinde girilmiştir.