bugün

kuran okuyan ateist

kuranı okudum ve ateist oldum diyen biri kesinlikle müslümanlar kadar benim açımdan sığdır. ateizm çünkü sadece teizmi ve onun alt dalı olabilecek islamı kabul etmez değildir. sen panteizme de, deizme de moneteizme, agnostizme de karşısın. buna bağlı olarak tanrıyı din üzerinden açıklayan veya tanrının özelliğini din üzerinden ortaya koyan dinlere de karşısın. ve bu dinlerin hepsinin açıklaması farklı farklıdır.
mesela islama inanan biri ibrani dinlere daha hakimken gidip de hint dinleri, çin, japon veya zerdüştlük, pagan dinleri gibi dinlere uzaksındır.
islami algıyla bunları ne yorumlayabilir ne de anlayabilirsin.

dolayısıyla şunu diyebiliriz ki kuranı okuyup ateist olanlar kuranı okuyup müslüman olanlar kadar sığdır. hele hele bir ateist bunu diyorsa çok daha sığdır.
ateizmi sadece islam ın iddialarıyla sınırlı tutmak, bunun üzerinden muhalefet edip tanrı var veya yok kanısına varmak saçmadır.
bu anlayış teistlerin anlayışıdır ve babasından gördüğünü uygulayan şekilci yobazlar doğurur.

o yüzden kuranı okudum ateist oldum söylemi gerçekten tehlikelidir.
bunun tehlikesini nitekim hrisityan biriyle tartışınca hemen anlarsınız. özellikle belli bölgede doğan ateistlerin mevcut dini referans noktası olduğu için tanrı var veya yok tanımını o din üzerinden yapıyor ve bu da sığlığı doğuruyor.

ayrıca kuranı okudum ateist oldum mantığı kısmı olarak insanı islamdan tam koparmaz çünkü islam üzerinden diğer dinleri yalanlayan argumanların doğruluğu seni islam dışında olan dinlere inanmamaya itmiştir. hal böyleken sen islamdan ayrılsan bile ona muhalif olarak oluşturduğun düşünce sende kalsa bile diğer dinleri islam üzerinden yalanladığın için islami kalıntıyı devam ettirsin.

bu da bence çok yanlıştır.