bugün

george frideric handel

Doğum adı georg friedrich haendel olan, 5 mart 1685 doğumlu barok dönemin en önemli isimlerinden olan alman klasik batı müziği bestecisi. 1712'de londra'ya gelmiş(ciddi bir eğitimden sonra), 1727'de ingiliz vatandaşı olmuştur. Bach'la aynı yıl doğmuş handel, onun gibi kör olmuştur. Hatta aynı cerrah tarafından ameliyat olduktan sonra kör olmuşlar(bach ameliyat sonrası ölmüş, handel kör kalmıştır) Bach'ın handel'e hayran olduğu, hatta karısının handel'in bestelerinin kopyasını çıkarttığı söyleniyor. Malesef bu iki besteci asla görüşememiştir. bach geleneksel tarzından ödün vermese de, handel avrupaya yönelmiş ve onların müzik tarzını benimsemiştir(italyan/ingiliz)

1705'de yani 19 yaşında iken ilk operası olan almira'yı yazdı ve aynı yıl sahneledi. Handel keman, obua, org, klavsen gibi müzik aletlerini çalabiliyordu.
1720-1728 yılları arasında handel kraliyet müzik akademisinin yöneticisi oldu, 1'ci kral george için çalışmıştır. 2'ci kral george için 1727'de yazdığı zadok the priest, o günden sonra ingilteredeki bütün taç giyme törenlerinde çalınmaktadır. Handel 1742'den sonra dinsel eserler bestelemeye ağırlık vermiştir.

beethoven ve mozart'ın en sevdiği bestecidir, hatta beethoven onun "gelmiş geçmiş en dahi besteci" olduğunu söylemiştir. Handel 1753'de görme duyusunu yitirse de konserlerine devam etmiştir, hiç evlenmemiş adı aşk dedikodularında bile geçmemiştir. 1759'da londra'da zengin ve saygıdeğer bir adam gibi ölmüştür. cenazesi devlet tarafından onurlandırılarak, westminster abbey'e gömülmüştür.

40 dan fazla opera
30 dan fazla oratoriya
26 ingilizce oratoriya
16 org konçertosu.

sarabande, water music, messiah, music for the royal fireworks gibi eserleri popülerliği ile daha çok öne çıkmıştır.
güncel Önemli Başlıklar