bireysel emeklilik sistemi

Vatandaşın BES’e ilgisi azaldı
--spoiler--
Yüzde 25’lik devlet katkısına rağmen ekonomik sıkıntılar nedeniyle bireysel emeklilikten çıkışlar eylül sonu itibarıyla yüzde 45 yükseldi.
Yeni yılda otomatik katılımın devreye girmesiyle ‘zorunlu' hale gelecek olan bireysel emeklilik sistemine (BES) bu yıl ilgi çok düşük kaldı. Yapılan araştırmalar, BES'e dahil olan ve yüzde 25'lik devlet katkısı alan her 100 katılımcıdan 40'ının ekonomik sıkıntılar nedeniyle çıkış yaptığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 30'u ise yapacağı bir harcama için BES tasarrufunu kullanıyor. Yeni katılımcı sayısındaki düşüş ve sistemden çıkışlardaki artış nedeniyle sistemin yeni katılımcı kazandırma hızı oldukça yavaşladı. 4 Kasım itibarıyla yılbaşından bu yana sisteme 483 bin 853 katılımcı dahil oldu.
http://i.sozcu.com.tr/wp-...oads/2016/11/hizihizi.jpg
GELiRLER DÜŞÜYOR
Bu sayı geçtiğimiz yıl 760 bin 400'ler seviyesindeydi. Dolayısıyla, katılımcı artış hızındaki düşüş yüzde 36'yı aştı. Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, kasım itibarıyla sektörde katılımcı sayısı 6.5 milyon kişiye ulaşırken, fon büyüklüğü 60 milyar lira seviyesinde. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, 2013 sonunda devlet katkısının başlamasıyla sektörün 3.5 yılda kendini ikiye katladığını ancak her yıl 1'er milyon artış gösteren katılımcı sayısının bu yıl yavaşladığını söyledi.
Onaran, yavaşlamanın nedenini de yeni satışlarda görülen düşüş ve katılımcıların çıkışları olarak sıraladı. Onaran, yılın başından itibaren BES şirketlerinin gelirlerinde ciddi bir düşüş oluştuğunu ve ölçeği büyük olmayan bazı emeklilik şirketlerinin buradan biraz çekilerek hayat sigortalarına yöneldiğini söyledi. Onaran, bu yıl çıkışların geçen yıla göre daha da arttığını belirterek, “Sektörde 2013 sonrası üçüncü yılını dolduran müşterilerin yüzde 15 devlet katkısını hak etmeleriyle sistemden çıkmaları sektörde geçen yılla karşılaştırınca bir küçülmeyi beraberinde getirdi. Eylül sonu itibarıyla yaklaşık 700 bin kişi sistemden çıktı. Çıkışlarda geçtiğimiz yıla göre yüzde 45'lik bir artış oldu” dedi.
YÜZDE 30’U ZORUNLUDAN ÇIKAR
Cemal Onaran, 1 Ocak itibarıyla otomatik katılım sisteminin devreye girmesiyle 100'ün üzerinde çalışanı olan şirketlerin BES'e dahil olmasının planlandığını kaydetti. Onaran, “Bu durumda 6.4 milyon kişinin BES'e gireceğini tahmin ediyoruz. Gönüllülük esasına dayalı mevcut sistemde bile yüzde 20-30 gibi cayma ve çıkma oranları olduğunu düşünürsek, otomatik katılımda da yüzde 30 civarında çıkış olacaktır” dedi. Onaran gelecek yıl sistemdeki katılımcı sayısının 10 milyon kişiye ulaşmasını beklediklerini söyledi.
--spoiler--