bugün

dedaş

Güneydoğu Anadolu’da yüzde 70’i bulan kaçak elektriğin faturası 2 milyar dolar oldu. Terör nedeni ile altyapı zararı da 60 milyon lira olarak gerçekleşti
--spoiler--
Devletin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kayıp ve kaçağın önüne geçmek için özelleştirme yoluna gittiği Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, 2 milyar dolarlık kaçak, 60 milyon TL'lik terör faturası çıkardı. Dünya Enerji Zirvesi'nin ikinci gününde konuşan Dicle EDAŞ Başkanı Memet Atalay, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak illerindeki 1.6 milyon elektrik abonesine yılda 21.5 milyar kilowatsaat elektrik dağıttıklarını söyledi. Atalay, “Bunun yüzde 70'i kayıp kaçak. Bunun parasal değeri 2 milyar dolar. 4 tane Atatürk Barajı elektrik üretse yine de Güneydoğu'daki elektrik ihtiyacını karşılamaya yetmiyor” açıklamasını yaptı.
5 BiN PERSONELLE MÜCADELE
Özelleştirme sonrasında kaçak elektrik kullanımına karşı yoğun bir mücadeleye girdiklerini ve 5 bin personel istihdam ettiklerini dile getiren Atalay, sadece saha taraması yapan 400 personellerinin bulunduğunu belirtti. Bugüne kadar 800 bin abonenin taramadan geçtiğini ve 70 bin kaçak kullanıcı tespit ettiklerini dile getiren Atalay, “Tek başına para cezası sorunu çözmüyor. Bölgede kaçak kullanım bir alışkanlık olmuş, caydırıcı olması için yeniden bunun hırsızlık suçu kapsamına alınması ve adli cezasının olması gerekiyor. Kaçak kullanım sadece evlerde değil, tarlalarda sulama için işletmelerde üretim için de kullanılıyor” yorumunu yaptı.
Bölgede yaklaşık 6 milyar TL'lik bir kaçak ekonomisi oluştuğunu ve 600 milyon TL'lik şebeke yatırımı ile bunun önüne geçmek istediklerini dile getiren Atalay bu noktada, altyapı değişimlerinde bölgede oluşacak karışıklıkların engellenmesi için kolluk kuvvetlerinin yardımına ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Memet Atalay, özelleştirme öncesinde bölgede yüzde 80 olan kayıp kaçak oranını yüzde 70'e indirdiklerini bunun da şirket performansını yüzde 40 artırdığını belirtti. Bu noktada son bir yılda yaşanan terör olaylarının elektrik iletim hatları ve trafolara zarar verdiğini anlatan Atalay, sadece 2016 yılında terörden 60 milyon TL'lik zarar gördüklerini sözlerine ekledi.
--spoiler--