arkasina saklanilan dogmatik kavramlar

suistimal edilen, bazı amaçlar için kullanılan kavramlardır.

mesela atatürk arkasına en çok saklanılan kavramdır türkiye'de. bazıları atatürk'ü ağızlarından düşürmezler ama yaptıklarını atatürk görse yüzlerine tükürürdü. örnek verelim konu açıklığa kavuşsun. türkan saylan, cocuklarimiz namaz kilmasin bale yapsin diyor ve kendini "çağdaş atatürk kadını" olarak tanımlıyor. şimdi buradaki "din düşmalığı"nı atatürk görse sizce ne derdi?

elbette suistimal edilen tek şey atatürk değil. din de bunlardan birisi. birileri güya "allah adına" bir şeyler yapıyorlar ama yaptıklarının dinle diyanetle ilgisi yok. mesela sahte hocalar, cinciler böyle. dinî cemaatler var bir de, onların arasında da kötü niyetli olanlar çıkabiliyor. kendini ilahiyat profesörü olarak tanıtıp almanya'daki gurbetçilerden milyonlarca euro toplamıştı birileri bir zamanlar. ama köklü cemaatler arasında bu tip şeyler olması çok zor.

suistimal edilen bir başka kavram ise milliyetçilik. milliyetçiliğin arkasına saklanıp ırkçılık yapan artniyetli insanlar var. bunlar türkiye'yi parçalamaya çalışıyorlar. belki asılları araştırıldığında kendilerinin türk olmadığı bile ortaya çıkabilir. tek amaçları milleti birbirine kırdırtmak.