bugün

erwin rommel

nazi olmayan, alman general. wehrmachtin pek cok kurdu gibi nazi degildi. nitekim hitlerden hicbir zaman hazzetmemistir ve hitlere 44 de duzenlenen sabotajdan sonra suclanmis ve intihari istenmis, o da ailesine bir zarar gelmemesi icin bunu yapmistir. sanli, serefli ve cok da zeki bir askerdir. tabiri caizse modern savas konseptinin dehalarindan biridir.

ozellikle blitzkrieg yonteminde cok basarili olmus, parisin bir haftada dusmesinde cok buyuk paya sahip olmustur. 2. dunya savasinda fransa saldirisinda komuta ettigi tumene hayalet tumen denilmistir zira kendisi telsiz suskunlugu uygulayarak konumunu birakin dusmandan kendi karargahindan bile gizlemis, gunduz vurmus gece durmus, butun fransiz hatlarini allak bullak etmis ve ingilizlere en buyuk kaybi verdiren komutanlardan birisi olmustur. liddell hart kendisinden sozederken tanklarini ardenler ormanlarindan yuruterek kendisini bile saskinlik icinde biraktigini itiraf eder.

kuzey afrikada ise tamamen ikmalsizlik sonucu cekilmek zorunda kalmistir. 2. dunya savasinda onunla boy olsusebilecek bir komutan gostermek cok zordur. tarihciler onu daha cok pattonla karsilastirirlar zira stilleri birbirine cok benzer. ama kesindir ki onun prusya gelenegi onu pattondan cok daha mantikli ve makul bir lider yapar. elindeki olanaklari pattondan daha akillica degerlendirebilir. cunku patton savas boyunca her savasinda avantaj kendi elindeyken savasmistir.

rommelin askeri dehasi 88likleri antitank silahi olarak kullanmasindan ve 4-5 saatte gecilebilecek mayin tarlalarini konserve kutulariyla zenginlestirerek dusmani 2-3 gun bu mayin tarlalarini gecmekle ugrastirmasindan anlasilabilir.

ayrica panzers on the march diye de bir kitap yazmistir.