bugün

mete han

kazandigi buyuk zaferlerin sebebi, kendi olusturdugu ve dunya tarihinin gelmis gecmis en disiplinli ordusudur. oyle ki bu ordunun askerleri mete han'nin bir emriyle hayatta en deger verdikleri kimselere, evdeslerine ve hatta atlarina bile oklarini firlatabiliyorlardi.

ulu atamiz mete han ayrica o gune kadar esi benzeri gorulmemis bir silahin da mucididir. geyik boynuzundan yaylar yaptirmistir. bu yaylar ile 400 metre uzaktaki bir dusmana bile olumcul oklar firlatilabiliyordu. bugunun meshur kalesnikof piyade tufeginin etkili menzili kadar yani. bizansli tarihci ammianus marcelinnus "inanilmayacak kadar uzaklara sert ve olumcul oklar atarlar, bu ustalikta kimse onlarla yarisamaz" der. bir baska bizansli tarihci apollinaris ise "oklarini yonelttikleri dusmanin vay haline, cunku onlarin oklari olum getir" demistir.

Mete han'in kurdugu ordu hep saldiriya hazir beklerdi. ancak baskinlara ve beklenmedik saldirilara da hazirlikliydi. erkek cocuklari en sert sartlarda yetistirilir, tabiata acliga ve yorgunluga dayanmayi ogrenirlerdi. yurumeye basladiklari andan itibaren iyi bir suvari olmalari icin koclara bindirilirlerdi. bu sayede savaslarda yanlara ve hatta arkaya dogru sasmaz oklar firlatabilirlerdi.