bugün
- rakipleri gözaltına alıp seçim kararı almak5
- öbür sözlükte uluya kerhane denmesi17
- özenilen şeyler3
- sude sendromu4
- sözlük açsanız ismi ne olurdu7
- çıplaklar kampında tarih hocasıyla karşılaşmak2
- samed agirbas3
- ahlak duygunuzu nerden alıyorsunuz16
- bir insanı aslında olmadığına ikna etmek2
- erkek erkeğe arkadaşça sakso çekmek3
- intihardaki vücut pozisyonunu yatakta taklit etmek3
- euro 20163
- cinler sizinle nasıl iletişime geçiyor14
- kızları en güzel olan şehir13
- silver ile evlenecek erkek52
- 30 yaşına girmek5
- sıfır atık vakfı3
- mauro icardi13
- bayern münih2
- 2026 yılı türk biralarının içilemez hale gelmesi21
- sırrı süreyya önder28
- atatürk'e alerjisi olan tipler11
- kolye zincirlerinin birbirine dolaşması10
- hayatinin bittigini fark etmek2
- flört uygulamasında yazılımcı profili2
- claudian clouds4
- devlet bahçeli2
- damarsız tüysüz manisa yaprağı15
- kemal kılıçdaroğlu2
- and the oscar goes to5
- abdullah öcalan orospu çocuğudur18
- affetmenin gücü6
- 3 eylül 2026 türkiye almanya voleybol maçı2
- sarapci koala58
- mesaj atıp konuşmayan kız7
- göğüs kıllarım çıkmıyor16
- akrostişli şiir6
- vahiy kitabına göre kıyamet alametleri11
- 18 ay askerlik yapanlar nasıl yaptı sorunsalı8
- 30 ağustos 2026 girne feribot faciası26
- dün gece ne oldu13
- sözlükte linç yiyen insana karışır mısın17
- ilişki yapmaya üşenmek6
- akepeli değilim ama akp'ye oy atıyorum saçmalığı15
- ey insan2
- hristiyanlık7
- türk erkeği endonezyalı kız evliliği6
- rica ediyorum arkamdan konuşmayın12
- sözler köşkü6
- ellerim bos gonlum hos28
bütün bilgilerimizin bu dünya'da ve yaşantılarımız sonucunda yani deneye bağlı olarak ortaya çıktığını yani ampirik olduğunu düşünen benim gibiler için yer yer komik kaçan bir bilgi türüdür. toplumsal bilinçdışı dahi düşünüldüğünde a posterioridir. atomaltı parçacıkların bir düzene göre değil rastlantısal ivmelere sahip olduklarını düşünürsek çok da yadırganmaması gerekir ha siz kalkıp tözden bahsederseniz orada konu kilitlenir ben size bergson'la ya da spinoza ile en olmadı leibniz ile mutlu mesut yarınlar dileğinde bulunur kenara çekilirim. ama işte kazın ayağı öyle değil!
şimdi sorulması gereken soru hangisi? varlığa dair mi konuşacağız bilgiye dair mi? zannediyorum ki kırılma noktası burası. varlığın neliğini sorgulamaya kalkarsak iki yol çıkar önümüze ya varlık ideal (numen) olandır ya da gözlemlenebilir (fenomen) olandır siz kalkıp varlığı numene dayandırırsanız işin sonu varlığın salt zihinsel bir sürecin ürünü olduğunu yahut salt tözün bir biçimi olduğunu dahi düşünebilirsiniz lakin fenomen olarak kabul ederseniz (ki kant her ne kadar uzlaşmaya kalkmış olsa da bu konuda sorulması gerekenler daha fazlacadır) yukarıda belirttiğim ampirik yoldan devam edersiniz. ancak modern ve post-modern yaklaşımlar artık bu 17., 18. yüzyıl terennümlerini bir kenara bırakmışlar çoktan var olan sisteme dayalı eleştiriler, fikirler geliştirmişlerdir (misal simulasyon kuramı misal dil felsefesi) emin olmamakla birlikte düşüncem şudur ki artık insanlık varlığın ve bilginin neliğine değil de var olan sistemin neliğine ve işleyişine dair çalışmalar yaparsa günümüz şartlarında daha faydalı ve daha geçerli konuşmalar yapacaktır. mesele bireyci prgmatizm değil yanlış anlaşılmasın evet pragmatik bir bilgi arayışı söz konusu ancak bu bireye değil topluma yönelik bir arayış olmaktadır.
neyse konuyu bağlayıp kapatalım; a priori bilginin kabulü bana göre fikirsel sürecin önüne dahası pratik çözümlerin önüne bir set çekmektedir ve o set alabildiğine dumanlı ve boğucudur a priori bilgiyi sanat üzerinden kanıtlamaya çalışan arkadaşlara ayrıca cevap yazacağım şimdilik bu kadar. kib sçs by.
şimdi sorulması gereken soru hangisi? varlığa dair mi konuşacağız bilgiye dair mi? zannediyorum ki kırılma noktası burası. varlığın neliğini sorgulamaya kalkarsak iki yol çıkar önümüze ya varlık ideal (numen) olandır ya da gözlemlenebilir (fenomen) olandır siz kalkıp varlığı numene dayandırırsanız işin sonu varlığın salt zihinsel bir sürecin ürünü olduğunu yahut salt tözün bir biçimi olduğunu dahi düşünebilirsiniz lakin fenomen olarak kabul ederseniz (ki kant her ne kadar uzlaşmaya kalkmış olsa da bu konuda sorulması gerekenler daha fazlacadır) yukarıda belirttiğim ampirik yoldan devam edersiniz. ancak modern ve post-modern yaklaşımlar artık bu 17., 18. yüzyıl terennümlerini bir kenara bırakmışlar çoktan var olan sisteme dayalı eleştiriler, fikirler geliştirmişlerdir (misal simulasyon kuramı misal dil felsefesi) emin olmamakla birlikte düşüncem şudur ki artık insanlık varlığın ve bilginin neliğine değil de var olan sistemin neliğine ve işleyişine dair çalışmalar yaparsa günümüz şartlarında daha faydalı ve daha geçerli konuşmalar yapacaktır. mesele bireyci prgmatizm değil yanlış anlaşılmasın evet pragmatik bir bilgi arayışı söz konusu ancak bu bireye değil topluma yönelik bir arayış olmaktadır.
neyse konuyu bağlayıp kapatalım; a priori bilginin kabulü bana göre fikirsel sürecin önüne dahası pratik çözümlerin önüne bir set çekmektedir ve o set alabildiğine dumanlı ve boğucudur a priori bilgiyi sanat üzerinden kanıtlamaya çalışan arkadaşlara ayrıca cevap yazacağım şimdilik bu kadar. kib sçs by.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar