bugün
- sözlüğün en iyi kalpli yazarı9
- morkstar yazdı bunu12
- akşam akşam canın kahveli yaş pasta çekmesi5
- dünya52
- anın görüntüsü27
- ismet gurbuz vs ellerim bos gonlum hos5
- recep tayyip erdoğan8
- fatma betül sayan kaya6
- morkstar9
- sırrı süreyya önder türkmen dir7
- gocu32
- sözlük yazarlarının ruh hali3
- hem sırrı süreyyacı hem atatürkçü olmak3
- avrupa11
- bayana hesap ödetmek5
- gocunun elleri9
- 30 yaş üstü yazarlar silinsin kampanyası4
- firavun neden helak oldu5
- beraber sözlüğün içine edeq mi tatlı kıs4
- tek göz odalı evde kocasıyla mutlu olan kadın4
- türk dil bayramı kutlu olsun3
- ermeni rum soykırımını inkar etmek14
- ismet inönü ve atatürk arasında olası diyaloglar3
- slm yazan erkek3
- istanbul'a taşınmak istemek4
- sözlük kasıyor msn var mı3
- kadirov karizması3
- anneye hakaret etmek6
- tehcire soykırım diyen piçler2
- sözlükte seviyenin geçen aya göre yüzde 23 düşmesi3
- atatürk'ün mirası2
- ebgh silik olsun kampanyası2
- atatürk'ün çanakkale kumandanı olması2
- kalbinde sevgiye yer olmayan insan9
- kuran'a göre allah la konuşamazsınız2
- karton toplayan çocuk3
- sarılmak istediğiniz sözlük yazarları16
- ispanya3
- benzin zamlarına laf edemeyen ak çomarlar3
- ismetin sol framenin içine etmesi5
- 25 eylül 2026 türkiye fransa maçı36
- reklam3
- en yakın arkadaşın temizlik hastası olması2
- 29 eylül 2026 ispanya hırvatistan maçı2
- kartoncuya zeytin dalı uzatmak7
- meleğim diye hitap eden kova burcu erkeği13
- sözlüğün en güzel kadını26
- fransa9
- beni eksilediğiniz için teşekkür ederim arkadaşlar2
- sırbistan4
siyaset milli geliri paylaşım mücadelesidir. iktidara gelen gruplar ya da kesimler kendileri için vergi yükünü daha az kılmayı amaçlarlar. Siyaset asla halk için değildir, ki zaten kişiler de bireysel tercihlerinde iktisadi kararlar verirken toplumsal tercihlerinde bunu göz ardı ederler, siyasi kararlar verirler, seçim mekanizmasının bir halkası olurlar. Niskanen ve Samuelson gibi iktisatçıların da yıllar öncesinde belirttiği gibi bürokratların amacı oy maksimizasyonudur ve bunun için vaadlerde bulunurlar. medyan seçmen denen gruba yönelirler, bu grup çok ilginç bir gruptur, 15 milyon vergi mükellefi olmasına rağmen bu kişilerin sadece o parti kazansın diye verdikleri partiler seçimi kazanır. neye göre oy verdiklerini kestirmek bazen çok güçtür, yakışıklı bir aday için bile oy veren çıkabilir. bu vaadler kamu harcamalarını artırır, öylece vergiler artar, bireysel mali yükümlülükler artar. sonuç olarak siyaset çıkar içindir ve halk bu sistemin bilerek ve ya bilmeyerek çarkında dönen bir araçtır.
durumu partilere indirecek olursak şu parti şunu savunur, bu parti bunu savunur gibi bir düşünce bence yanlış olur. bir örnekle anlatmak gerekirse, ak partinin seçim vaadlerinden birisi işe başlayanların 1 yıllık maaşını devlet karşılayacak. bir birey burada yukarıda da belirttiğim gibi şunu düşünmelidir, tabi iktisadi bir bireyse. ulan ben bu işin neresindeyim? eğer ak parti başa gelirse devlet bu vaadini hazineden karşılayacak, yani kamu harcaması artacak. kamunun finansmanı vergiler ile oluyorsa bir şekilde vergiler artacak, bireysel vergi yükü artacak. ee ben enayi miyim arkadaş ak parti oy artıracak diye fazladan vergi ödeyeyim. durum diğer partiler için de çok farklı değil. her türlü zarardayız, seni beni çok da düşünmüyorlar.
durumu partilere indirecek olursak şu parti şunu savunur, bu parti bunu savunur gibi bir düşünce bence yanlış olur. bir örnekle anlatmak gerekirse, ak partinin seçim vaadlerinden birisi işe başlayanların 1 yıllık maaşını devlet karşılayacak. bir birey burada yukarıda da belirttiğim gibi şunu düşünmelidir, tabi iktisadi bir bireyse. ulan ben bu işin neresindeyim? eğer ak parti başa gelirse devlet bu vaadini hazineden karşılayacak, yani kamu harcaması artacak. kamunun finansmanı vergiler ile oluyorsa bir şekilde vergiler artacak, bireysel vergi yükü artacak. ee ben enayi miyim arkadaş ak parti oy artıracak diye fazladan vergi ödeyeyim. durum diğer partiler için de çok farklı değil. her türlü zarardayız, seni beni çok da düşünmüyorlar.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar