bugün

caner taslaman

Yobazlığın kanlı canlı örneğidir. Bir insanın her söylediği yalan ve çarpıtma içerebilirmi ya?
Şimdi bunu dediğim için bu adamın cühela müritleri beni akılsızca itham edicekler. Önce siz müritlere sesleneyim;

islam peygamberden sonra çeşitli medeniyetlerle ilişkiye girmiştir. Bu çok doğal bir süreçtir.

Yunan medeniyetiyle karşılaşınca Yunan medeniyeti üzerinden yeni değerler üretmişti alemi islam. Çünkü yunan medeniyetiyle ilişkiye girmekten korkmamışlardı.
Bunun sonucunda yunanları okuyup araştırmışlar ve kendi medeniyetlerine uygun olan şeyleri entegre etmiş veya uygun olmayanları eleştirmişlerdi.

En sonunda ibn Rüşd ve Gazali gibi değerler üretmişti. Bu kişilerin batı ve doğu medeniyeti üzerindeki etkileri ortada. Ayrıntılı ve tarafsızca incelersek görürüz bu durumu...

Ama islam 17. Yüzyıl sonrasında batı medeniyetiyle karşılaşınca Yunan medeniyetiyle karşılaştığı zamanki gibi güçlü ve zengin değildi. Sömürgeci batıya karşı güçlü olmasıda beklenemezdi zaten.

Bu durum batıyı doğru anlamamayı beraberinde getirdi. Çünkü kimse batıyı doğru düzgün okuyamadı bile. Fransız ihtilalinde üretilen fikirleri okuyup eleştirecek, uygun olanı islam medeniyetine entegre edecek bir zihin beklemek imkansızdı...

Kuranda itaat kavramı baskınken, özgürlük kavramıyla karşılaşan bir kişi ister istemez travmaya tutulacaktı.
Ve gerileyen islam medeniyeti travmaya tutuldu.

Batıyı okuyup anlayacağı yerde, ya sonuna kadar kabul etti, yada sonuna kadar karşı durdu. Tabi karşı durmada batı medeniyeti değerleri üzerinden yapıldı.

Ve bu durum islam dünyasında modernist fikirleri doğurdu. Bu duruma etkiyen en büyük sebep müslümanların batı karşısında girdiği aşağılık psikolojisi ve travmatik ruh haliydi.

Örneğin Mehmet Akifin Afganiden, Abduhtan hareketle tasavvufu reddetmesinin arkaplanında bu yatar.
islamcılık hareketinin arkaplanında bu yatar. Kurancılık mezhebinin arkaplanında bu yatar.
Afgani, abduh, reşit rıza, seyip kutup, mevdudi gibi reformistlerin fikirleri bu travmanın ürünlerindendir...

Tvye çıkan modernist ilahiyatçıların fikir babaları bu saydıklarım. Siz bakmayın bu ilahiyatçılar söylediklerinin kendi fikirleri olduğuna kendini bile inandıracak insanlar...

***********

Müslümanlar girdiği bu travmadan kurtulmak için kafasını Kurana uydurmaya çalışacaklarına, Kuranı kafasına uydurmaya karar vermiştir.

Kadını dövün ayetinin anlamını değiştirmeyi, bakabileceğin dört kadınla evlenme ve cariyeliği yadırgamayı, kölelik ve mürtedin öldirülmesi hükümlerini kafasına göre değiştirmeyi bir vazife addetmiştir.
Mistisizm batıya ve moderniteye uymuyormu sıkıntı yapma tasavvufçulara müşrik de kurtul. Mürtedin öldürülmesi ve recmi bizzat peygamber uygulamışken gerçek islam bu değil deyip deyip rivayetleri metodolojisiz uydurma kategorisine sok.

Şimdi gelelim dünkü programda Caner Taslaman ve yanındaki nesih ve mensuhla, muhkem ve müteşabihle ilgili açık ayetler bulunurken bunları gizleyen tefsirci ve onun yanındaki ömrünü Sünnilik karşıtı her fikri yaymaya adamış diğer reformiste.

Bu muhteşem üçlünün bir olduğu programda yanlışları sıralamaya kalksak sayfalar yetmez. O yüzden kısa kesicem.

Programın başında tefsirci hocamız müslümanların ayrı düşmesinin sebeplerini sayarken acaba kendi fikirlerindekileri eleştirmişmidir hiç? Şunu bir düşünün beyler.
Hakim görüşe saldırmakmı ümmeti parçalar, yoksa aykırı bir fikir ortaya atıp ümmetin ekserisini bu aykırı fikre uymamakla ithammı ümmeti parçalar??

Gene Canerin felsefeci olduğu halde mezheplerin epistemik paradigmalar olduğunu bilmeyecek kadar felsefeden yoksun bir cahil olmasını nasıl karşılayalım.

Mezheplerin çatışması dediklerinin aslında iktidardakilerin çatışması olduğu açıkken bu yorumları yapması niye?

Mezhepsizlikte bir mezheptir. Hemde Işidin mezhebi olan selefilik ve ibn-i teymiyeciliktir. Siz bakmayın bu hareketlere sünni dendiğine. Hepsi aynı kökendedir = modernizm ve reformizm.

*********

Sevgili Caner

Bunları bildiğin halde ve ışidin ideolojisiyle senin ideolojin tam olarak aynı paydadayken ve hemen iki yanındaki adamın akıl hocası ibn teymiye iken bu ülkenin sünnilerini Işidle bir tutman nasıl bir kafanın ürünü?

Bunu cahilliğine veriyorum ama hatamı yapıyorum?

Kendine felsefeci diyorsun bence profesörlüğü bırak. Hangi sünni imam matüridi ve imam eşarisiz bir sünnilik anlayışını taşımış?

Ağzına levlake hadisini almışsın ve gene sana felsefeci demeye utanarak soruyorum hayatında hiçmi mecazi düşünmedin? Bunu bile anlamamışsındır.

Mezhepler sistemleşmenin ve medeniyetleşmenin ürünüyken mezhepsizliği istemek kabile dini istemekle aynı mantıkta olduğu halde ve bu hareket islamı ideolojilere entegre etmeye çalışmak amacını güderken sen hangi mantıkla mezheplere ideoloji olarak bakarsın?

Bütün medeniyetimizi ve birikimimizi traşlamak niyetindesin bu çok belli.

Tabii siz batı medeniyetini türk- islam medeniyetinden yüce gördüğünüz için sizin için sıkıntı yok.

Ayrıca fıkıhtaki hükümleri ya tam anlat yada hiç anlatma. O öcü gibi gösterdiğin birçok hükmü çarpıtıyorsun bunuda bilmiyoruz sanma. Kuduride, el- ihtiyarda yanımızda.
Ama siz okumadığınız için fıkhi kaideleri uydurmanın veya çarpıtmanın vebalini bilmiyorsunuz...

Yeter bu kadar eleştiri. Umarım kendini düzeltirsin ama umutsuz vakasın be. Sende, müritlerinde batının size attığı akılcılık kazığını öyle yutmuşsunuzki düzelmeniz çook zor çok.