bugün

milli istihbarat teşkilatı

istihbarat teşkilatları hakkında gram bilgisi olmayan kişilerin hakkında atıp tuttuğu teşkilat.

tüm istihbarat servislerinin ana binaları bellidir. cia ve mossad gibi "havalı istihbarat" teşkilatlarının da bellidir. gizli binaları da vardır elbette bu teşkilatların.

mit in; operasyonel çalışan saha elamanları,çeşitli ülkelerde muhbirlik yapan elemanları ve bu saha elemanlarıyla iletişim kuran elemanları dışındaki diğer hiç bir teşkilat mensubunun kimliğini üst düzeyde gizli tutma zorunluluğu yoktur. gerçi kimsenin anlında mit elemanı yazmaz ama herkesin yerini bildiği mit lojmanlarında kalan devlet memuru olan elemanlar vardır. bunlar çevirmenlik ya da dosya sınıflama gibi basit işlerde çalışan kişiler olabilir. yani mit in sıradan memur olan ve havalı bond lardan oluşan iki çeşit elemanı vardır.

mit in zayıf ve güçlü yönleri vardır. reklam yapmak,psikolojik savaş yürütmek konusunda zayıftır. misal üzeyir garih'i öldürüp korkudan napacağını bilemeyip israil büyükelçiliğine saklanan aptal ve beceriksiz elemanları olan mossad dünyanın en iyi istihbaratlarından sanılır. ortadoğuda etkilidir. ama dünyanın en iyilerinden demek yanlıştır. şu bir gerçek ki bir istihbarat teşkilatı ancak ülkenin siyasi gücü kadar güçlü olabilir.

mit; teknolojik dinleme ve izleme konularında kalburüstü bir teşkilat olsa bile büyük istihbaratlara göre oldukça zayıftır. kendi teknolojisini üretmeyen bir teşkilat ancak bir yere kadar güçlü olabilir.

güçlü olduğu yönleri az değildir. örneğin insan kaynağı olarak oldukça iyidir. yetenekli elemanları bünyesinde çalıştırır. türkiye'de yaşayıp reşit olan herkesin dosyası vardır mesela. ara ara mit 70 milyonu fişlemiş gibi haberler çıkar. normaldir. gerçi bu selçukludan osmanlıdan beri yapılan rutin bir iştir. vatandaşlar hakkında bilgiler dosyalanıp arşivlenir. benim de mi, demeyin. sıradan biriyseniz muhtemelen okuduğunuz okul, aile soyunuz ve belli başlı şeyler vardır dosyanızda. ama önemli biriyseniz örneğin milletvekili gibi telefonlarınız dinlenir. aileniz yakından izlenir. her adımınız izlenir. mit in bunu yapacak personeli vardır.

muhbirlik ve dış ülkelerden bilgi toplamada da çok iyidir. bir istihbarat teşkilatı bir bölgede ne kadar eski ise o kadar başarılı olur. bu sebepten mit ortadoğuda oldukça başarılıdır. çünkü türkler 1000 yıldır bu coğrafyadır.

bu teşkilatın kukla olduğu dönemlerde vardır. ama çok güçlü ve osmanlı'dan bile evvel gelen kökleri onu hep ayakta tutmuştur.

mit; alparslan türkeş,devlet bahçeli,abdullah öcalan,aziz nesin gibi nicelerine amaçları için destek vermiştir. mit in;pkk nın kurulması, 12 eylül darbesine giden yolu açmada ve darbede; türkiye hizbullahının kurulmasında ve yıkılmasında,ışid in kurulmasında,mursi nin mısır da başa gelmesinde,arap baharının bir çok ülkeye sıçramasında, uğur mumcu suikasti gibi bir çok olayda parmağı vardır.
© copyright 2005 - 2026