bugün

gazete

türk halkının kafelerde, kahvehanelerde, yanına uğradığı esnafın mekanında okuduğu nesne.

zaman, nur cemaatine bağlı şakirtler tarafından sanki bir ibadetmişcesine aldığı bir gazetedir. her şakirt bu gazeteyi alır ve bu gazeteyi bağımsız ve tarafsız görür.

milliyet, iyi yazarları ve vasatın üzerinde bir gazete olduğu için alınır. türkiye'nin gazete bayilerinden satın alınan 3. büyük gazetesiydi, sabah'taki birtakım laylardan sonra 2. büyük olma ylunda.

hürriyet, iyi yazarlarının yanında, sayfa olarak çok görünmesinden dolayı tercih edilir. müdavimleri çoktur. devamlı hürriyet alırlar. 30 sayfa gazetenin en az 10 asyfası reklam, ilan, taziye vs. sayfalarından oluşur. türkiye'nin en büyüğüdür.

sabah, türkiye'nin 2. büyük gazetesidir. ak parti döneminde özellikle tmsf el koyduktan sonra büyük değişim yaşamıştır ve ak parti'nin kontrolüne girmiştir. zaten alenen ak parti destekçisi yazarların transfer edilmesi çizgisini göstermiştir. çalık grubu'na satılmasıyla yayın politikasında daha ciddi değişmeler olacak ve satışları daha da düşecektir. milliyet ile kapışma halindedir.

posta, gazete bayilerinden alınan ve bu bağlamda türkiye'nin en çok satan gazetesidir. bütün berber dükkanlarında ve kahvehanelerde bulunur. en çok okunan sayfası kesinlikle haydar dümen'in sayfasıdır ve satışının bu denli büyük olmasında en büyük pay bu sayfaya aittir.

akşam, kendi halinde vasatın üzerinde olan bir gazetedir. ilk 10'un içindedir.

fanatik, türkiye'nin en çok satan gazetelerindendir. fenerbahçe ve galatasaray'a 2, beşiktaş'a 2, 1, 1,5 sayfa gibi değişik varyasyonlarda sayfa ayırır, trabzonspor ise fiks 1 sayfadır. derleme toplama 1-2 sayfa da diğer sporlardan verir. hakan can en büyük artısıdır. milliyet'in spor servisine de çalışır. örneğin fanatik bir röportaj yapar, milliyet'te bu röportajın bir bölümü yer alır.

fotomaç, nispeten sallama haberler vardır. sabah'ın spor servisine destek verir. sabah, takvim allah ne verdiyse, her çeşit yazarı spor yazarı diye köşesinde tutar. amigosundan, çapkınına, ekonomistinden, magazincisine kadar yazı yazdırır.

bulvar, türkiye'nin en kral gazetelerindendir. erotizmden ziyade mizahi bir yapısı vardır. attığı manşetler müthiştir.

türk basını asla tarafsız değildir. hep bir tarafta yer alır. gazetenin sahibinin çıkarı neyi gerektiriyorsa, o yönde kamuoyu yaratılmak için uğraşılır. bazen oldukça komik çatışmalar olur sabah aydın doğan'a belgeyle sallarken, hürriyet de dinç bilgin'e, belgeli sallar. ancak, savcılar da bu tartışmadan hiç görev çıkarıp, dava açmazlar.
güncel Önemli Başlıklar