bugün

türklerin müslümanlığa geçişi

zannedildiği gibi eski dinimize çok benziyordu masalı ile alakası yoktur.

tüm dinler cennet, cehennem, günah, sevap, kurban gibi konularda birbirleriyle benzerlikler taşırlar. ayrıca gok tanrı dininde içki, büyü gibi şeyler serbesttir. bununla birlikte gök tanrı dininde türkler tanrının halkıdır. ve tanrının çocukları bulunur. bu yönüyle islamiyetten daha çok hristiyanlığa ve museviliğe benzer.

türkler, islamiyetin yaygınlaştığı zamanlarda da tıpkı bugün olduğu gibi dağınık ve boylar halinde yaşıyorlardı. bu yüzden tüm turklerin muslumanliga gecmesini tek bir nedene baglayabilmek zordur.

ancak turkler ilk basta, emevi hanedanlığının ağır katliamlarına ve soykırımlarına maruz kalarak islamiyet dinine kılıç ile geçmişlerdir. haccac ve talkan adlı iki ayrı katliamda 100,000 türk öldürülmüştür. hatta bu türklerin kanıyla sulanan çiçeklerin kuteybe bin muslim tarafından devrin halifesine hediye olarak gönderildiği bile rivayet edilir.

turkler arasında bu dönem, islamiyet ile emevilerin yaptığının farklı şeyler olduğunu idrak edebilenler şia olarak islam dinine geçmişlerdir.

ve bu şia olan türkler, abbasi hanedanlığı ile birleşerek emeviliğin sonunu getirmiştir.

karahanlılar ise kendi istekleriyle musluman olmustur. kaganin ve pek çok önemli kişinin islamiyete geçmesi itici güç olmuştur.

ayrıca kimse eski dinine benziyor diye din değiştirmez.