bugün

edwin porter

Kuşkusuz ilk kameramanların en önemlilerinden birisi Edison'un teknisyenlerinden olan Edwin S. Porter'dı.Yaptığı filmlerle çeşitli çekim tarzlarının oluşmasına büyük katkıda bulundu.1903 tarihli Büyük Tren Soygunu isimli filminde oyuncuları sahnede derinlemesine yerleştirerek farklı bir şey yaptı.Gerçekten de o zamana kadar çekilen filmlerde oyuncuların hareketi yatay düzlemde soldan sağa ya da sağdan sola olacak şekilde düzenleniyordu.Fakat Porter filminde bir atlıyı arka plandan ön plana koşturarak derinlik hissi yarattı.Bir soyguncunun silahını kameraya doğrultup ateşlemesini yakın planda gösterdi.Filmi elle kırmızıya boyayarak silah patlaması efekti verdi yaptı.
Porter aynı zamanda suni ışığı yaratıcı bir şekilde kullanan ilk kameramanlardan birisi idi.The Seven Ages(1905) adlı filmde tüm odayı şömine içine gizlediği bir ışıkla aydınlattı.Edison'un kinetograph isimli kamerası ve George Eastman'ın günümüzde de standardını koruyan 35 mm'lik filmi üretmesiyle başlayan teknolojik ilerlemeler bugüne kadar sürmüştür.
Western, aslında sadece bir sinema türü değil.Amerikan pop kültürünün önemli kaynaklarından birine verilen genel bir ad.18. yüzyılın sonlarına doğru batının efsanevi kahramanlarının hayat hikayelerini,serüvenlerini anlatan tiyatro oyunlarına,operalara,romanlara ve cep kitaplarına genel olarak western denirdi.Türün sinemaya girmesi ise 1909 yılında, sessiz sinema döneminde Edwin S. Porter'ın yönettiği 9 dakikalık "Great Train Robbery"(Büyük Tren Soygunu) adlı filmiyle gerçekleşti.Porter daha sonra çevireceği "Küçük Tren Soygunu" ve "Büyük Posta Arabası Soygunu" filmleriyle ilk filminde büyük başarı yakalayamadı.Ama o bir öncüydü ve "Büyük Tren Soygunu"nun gerek göresel gerekse dramatik yapısıyla westernin kaşifi sayılabilir.