bugün

3 eylül 2014 danimarka türkiye maçı

öncelikle görselli anlatım için: https://dogruoynarsanfutb...4-danimarka-turkiye-maci/

Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası’nda 9 Eylül’de izlanda ile yapacağı maç öncesi son viraj olan Danimarka ile yapacağı dostluk maçında Hakan Çalhanoğlu ve Semih Kaya oynamayacak. Nuri Şahin ise kadroda yer almadı. Fatih Terim’in nasıl bir 11 sahaya süreceği ve hangi sistemi deneyeceği merak konusu. Tabiki maça 24 saat kala tahminde bulunmakta güç çünkü son Amerika kampında Türkiye’nin yaptığı maçlarda ilk 11’ler sürekli sirkülasyon halindeydi. Fakat ben yine de Türkiye bazlı ideal 11’i ve sistem içindeki uygulanışına dair tahminde bulunacağım.

-resim-

Türkiye Fatih Terim göreve geldikten sonra oynadığı son 6 maçında 5 galibiyet 1 mağlubiyet aldı. 10 gol atıp 4 gol yedi. Fakat bu maçlar içerisindeki 5 mayıs 2014 tarihinde yapılan ”isveç” dostluk karşılaşmasının altını çizmek istiyorum çünkü tahminlerime göre Fatih Terim’in sistemi ve sistem içerisindeki teknik kaymalar bu maçtaki 11’e göre esas planını oluşturacak. 2-1 galip geldiğimiz bu karşılaşmanın görüntüsü 4-2-3-1 fakat aslında 4-3-3. Ki Danimarka maçında da 4-3-3 oynayacağımızı düşünüyorum. Bununla ilgili teknik bilgi vermeden ilk önce görsel olarak inceleyelim:

-resim-

Görüldüğü üzere ideal sistemde geri 4’lüde Fenerbahçe’nin iki Ofansif beki var. Semih sakat olduğu için Leverkusen’de iyi bir çıkış yakalayan ve pas dağıtıcı stoper olarak oynayabilen benim de çok beğendiğim muhtemelen Ömer Toprak olacak. Sol stoper ise Ersan Gülüm‘ü bekliyorum. Ersan ile de ilgili ayrı bir parantez açarsak sakatlık yaşamazsa çok değerli bir stoper olduğunu düşünüyorum; hem yerden oynayabiliyor, fiziksel yeteneği de bir stoper için ideal. Orta sahaya baktığımızda Her ne kadar 2’li DOS(Defansif Ortasaha) ile oynadığımız gözükse de aslında tek DOS olan Nuri Şahin‘di. Bu maçta Selçuk ve Oğuzhan ise çift yönlü box to box görevi verilen oyunculardı. Tabi Selçuk’un bu görevi Galatasaray’daki ilk sezonu gibi yerine getirdiği söylenemez. Şuanki maç kadrosunda Mehmet Topal’da DOS oynayabildiği için Nuri Şahin ile Dos görevini değişebilirler. Oğuzhan iyi bir çift yönlü oyuncu olabilir fakat ondan beklenilen iyi bir fiziksel gelişim. Maçta oynayacağını düşünüyorum ve partneri kim olacak sorusuna sistem gereği Selçuk inan’ın yerine Hakan Çalhanoğlu OOS(ofansif ortasaha) daha iyi olabilirdi fakat yukarda bahsettiğim üzere sakatlandı. Emre’de Karabükspor ile yapılan lig maçında anlattığım üzere fiziksel yeterliliği 90 dakikaya yaymak için pres gücünü gösterememesi ve yaşı gereği ilk 11’de başlamayabilir fakat iyi bir yedek olacağı tecrübesiyle kesin. Forvet hattını incelediğimizde ise Arda Turan Sol açık, Burak Yılmaz Pivot santrafor, Sağ Forvet ise Mevlüt Erdinç. Peki Arda Turan neden sol açık, Mevlüt Erdinç neden sol forvet? Belirteyim Arda Turan’ın gol yükü çekmesinden ziyade defansa da gelip yardım edebilmesi onu ideal bir 4-4-2 sol kanat oyuncusu yapıyor. Mevlüt Erdinç ise kanatlardan gelecebilecek her atakta forvet orjinli olduğu için Burak Yılmaz ile beraber forveti 2’lemesi ve gol yükünü çekebilmesi için bu görev veriliyordu. Mustafa Pektemek’in de kanat forvet olarak Beşiktaş’ta formda olması nedeniyle Mevlüt ile beraber değişimi söz konusu olabilir. Olcan Adın da kanat açıklar için iyi bir alternatif. Fakat solda da oynasa, sağda da oynasa kanat açık olacağı için, kanat forvetlerden biri oyundan çıktığında; ki 11’de başlaması muhtemel Mustafa veya Mevlüt, Olcan’ı daha defansif olarak oynarken kanatta görebiliriz. Bu anlattıklarımla beraber olabilecek ideal milli takım 11’i şu şekilde belirleyebiliriz:

-resim-

Tabi ilk 11’de sistem ne olacak? Ve bu sisteme hangi oyuncu ne kadar verim sağlayabilecek? sorularını da soruyoruz. 4-3-3 sisteminin ideal kadrosunda orta 3’lünün önemi büyüktür. iki ofansif orta sahanın arkasında defansif orta sahadır. Fakat Selçuk inan’ın daha çok defansta varolduğunu düşünürsek şahsım açısından bir soru işaretidir. Yerine Hakan Çalhanoğlu olabilirdi fakat oda da sakat. 4-3-3 tarzı sahaya çıktığımızda Selçuk inan‘ın ofansif yönünün ekstrem bir durum olmadığı sürece iyi olmadığını ve ayakları çabuk ve driplinge kalkabilen bir yapısı olmadığı malumunuz. Defansif yönünü 4-4-2 sisteminde daha iyi kullanabilir araya attığı paslarla Ofansif orta saha tipi oyuncu 11’de kullanmadan oynatabilirsiniz. Nuri Şahin‘in de kadroda olmadığını düşünürsek DOS olarak Mehmet Topal’ın yerine de alternatif olabilir. Bir diğer alternatif ofansif orta saha tercihi olarak Danimarka maçında şahsım, Alper Potuk‘u düşünüyordum yani defansif orta sahanın önündeki iki oyuncudan bir diğer oyuncu olarak fakat Alper’in Fenerbahçe’de Meireles ve Emre’yi kesebilecek takım içi fraksiyon gücü olmadığı için bol bol yedekte görüyoruz ve bu sebepten milli takıma alınmaması da doğal. Arda Turan yerine de Olcay’ı görebiliriz maçın ilerleyen dakikalarda. Aslında kadro olarak pek çok sisteme uyan bir yapıya sahibiz, fakat tam kadro olamasak da sahadaki 11 şüphesiz yine en iyi şekilde temsil edecektir. Son olarak güzel bir maç bizi bekliyor. izleyelim ve görelim. iyi Seyirler!
güncel Önemli Başlıklar