bugün

ney

3 gun once yogun cabalar sonucu kilometrelerce oteden kavustugum sevgilimdir. Zaten dunyanin obur ucunda ney bulmanin ne kadar zor oldugundan kelli ustune bir de ilk siparisinizin ortadan 2 ye ayrilmis halde size gelmsi olmasinin huznunden sonra sapaaglam Ney'e kavusmak eski sevgiliye kavusmak gibi.

Su an ilk haftami tamamladim, sonuclar:

-Neva sesi ki (neyi duz tuttugunuzda altta kalan tek deliktir) 2.gunun sonunda cikmaya basladi. yani 1 ay surebilecegi gibi 1 gunde dahi cikabiliyor bunda sanstan ziyade nerden ve nasil ogrenilecegine baglidir.

- http://www.neyzen.com bu acidan hakikaten yaplimis en iyi site, eger sabirla okuyup anlatilanlari yerine getirirseniz cabuk sonuc alabilirsiniz.

-cok ince oldugu icin kilifinda tasinmali ve saga sola atilmamali, zira koydugunuz yeri unutup ustune basarsaniz mazallah 2.gunden Ney'iniz kirilabilir.

-neva sesini cikarabilecek seviyeye geldiginiz de diger notalari denemeden 1 hafta boyunca bu sesi pratik yapiniz, yani ufleyip dogru sesi aldiktan sonra tekrar tekrar agzinizdan cekip yeniden ufleyin, her uflediginizde tek seferde sesi tam makamiyla verene kadar devam ediniz. Bu ses demis oldugum gibi ters yonde kalan tek deliktir, genelde bantla yapistirip denemek hem sizi yormaz hem de uflerken aman deligi tam kapadim mi ikilemine dusmezsiniz.

-oturus ve tutusa onem verilmeli, bu konuda unlu neyzenlerin oturusuna dikkat edilmeli, bir kere yanlis ogrenilen bu tur aliskanliklar devamli surette devam edeceginden daha yerlesmeden dogrusunu ogrenmek gerekir.

-sadece sesi cikarmak degil dogru sesi cikarmak ve uflerken tarif edilen sekilde uflemek cok onemli.

-nefes devrelerine dikkat edin, mesela neva sesi icin 2.devre denilen sekilde uflemez iseniz yanlis sekilde ogrenmis olacaksiniz. bu ufleme cesidi sanki sicak corbaya uflermis gibi uflediginiz ufleme seklidir.

-sitede goreceksiniz, dudak sekli ve olcusu ile ilgili tavsiye edilenler saka degil hakikaten denedginizde seste bir hayli fark var her denediginizde.

simdilik edindigim izlenimler bunlardir, ama her haliyle kolay olmayan sabir isteyen bir enstruman ki daha yolun basinda olan biri olarak 8000 firin ekmek yemek daha yemem gerek.