bugün

muhteşem yüzyıl daki şehzade mustafa nın katli

bir sürü yanlışlarla dolu olan katliamdır.

dizide şehzade mustafa babası ile yüz yüze gelmiş, hatta onunla konuşmuştur. oysa gerçek katledilişte, şehzade mustafa ile sultan süleyman yüz yüze gelmemiş, konuşmamışlardır. bir rivayete göre kanuni oğlunun katlini perde arkasından seyretmiştir.

ayrıca, dizide şehzade mustafa katledilirken kanuni cellatlara bağırmakta, emirler vermektedir. oysa gerçekte cellatlar sağır ve dilsizlerdir, duyamaz, konuşamazlar, dolayısıyla kanuni'nin emirlerini duyamadıkları için yerine getiremezler.

şehzade mustafa'nın katlinde toplam 3 cellat yer almıştır. oysa dizide tam 6 cellat yer almaktadır.

dizide şehzade mustafa cellatlar ile epey mücadele etmiş, sonunda boğularak öldürülmüştür. lakin gerçekte şehzade mustafa boğulmadan evvel cellatlar ile mücadele etmiş, yine boğularak öldürülmüştür ama, şehzade mustafa boğulmadan evvel cellatlardan biri tarafından göğsünden balta ile yaralanmış, ondan sonra diğer cellatlar tarafından boğulmuştur.

dizide şehzadeyi boğan kişi zal mahmut ağa'dır.
(bkz: şehzade mustafa nın katline sebep olan kürt)
oysa gerçekte zal mahmud şehzadeyi boğmamış, cellatlarla mücadele ederken onu arkadan iterek dengesini kaybetmesine sebep olmuştur. daha sonra mustafa önce balta ile göğsünden yaralanmış, sonra cellatlardan biri tarafından boğularak katledilmiştir.

dizide şehzade mustafa'nın bu balta ile göğsünden yaralanmasına yer verilmemiştir. oysa osmanlı ve türk tarihi açısından bu olay çok önemli bir dönüm noktasıdır.
zira şehzade mustafa'nın katline kadar türklerde hanedan mensupları kutsal sayılır, katledilişleri kansız bir şekilde halledilir, kanının yere akmasına müsade edilmezdi. oysa şehzade mustafa katledilirken bu binlerce yıllık teamüllere aykırı davranılmış, hanedanın kutsal kanı dökülmüştür. dizide buna yer verilmemesi çok önemli bir hatadır.