bugün

hakem transferi

yaklaşık 10 yıldır dile getirdiğim, başkaları tarafından da düşünülüyor mu bilmediğim bir proje. şöyle ki;

futbolu bütün organları ile ele alırsak eğer, futbolcu transfer edilebilir, teknik direktör transfer edilebilir. sadece hakem transfer edilemez. oysa hakemlerin de liglere transferi belirli şartlara bağlanırsa :

federasyonlar hakem yetiştirsin, tıpkı kulüplerin futbolcu transferi gibi federasyonlar da hakem transfer etsinler. mesela bir ülke fifa kokartlı hakemlerinin % 10'u kadar hakem transfer etme hakkına sahip olursa düşünülen muhtemel faydalar şunlardır :

1.ülkeler fifa kokartlı hakem yetiştirmek konusunda daha ciddi çalışacaklardır.
2.hakemler transfer sezonunda iyi paralara transfer olabilmek için şaibeli yönetimlerden uzak durmaya gayret gösterecek ve sürekli formda olmak için daha çok çalışacaklardır.
3.özellikle bizim gibi ülkelerde hakemlik yan meslek değil, asıl meslek haline gelecektir.
4.bütün dünyada hakemler muhakkak futbol taraftarıdır. yetiştiği ülkede bir derbi yönetirken de şaibe altında kalmaktadırlar. büyük derbilere transfer edilen hakemlerin atanması bu tür şaibeleri ortadan kaldırabilir.
5.bütün dünyada hakemlik daha cazip hale gelecek, daha çok gencin bu yola yönelmesiyle daha kaliteliler hakem olarak yola devam edebileceklerdir.
6.hakemler için de sponsorlar ve menajerler olacak, futbol endüstrisi genişleyecektir.

vs. vs.

mesela türkiye'nin 10 tane fifa kokartlı hakemi varsa sınırsız olarak fifa kokartlı hakem ihraç edip, sadece 1 adet ithal hakem alabilmeli.

tabi ki konu tartışılmalı, muhtemel zararlar ile faydaları değerlendirilmeli, gerekirse belirli organizasyonlar için (lig kupaları vb.) denenmelidir.
© copyright 2005 - 2026