bugün

nihilizm

ne pos biyikli nietzsche'nin, ne de psikopat rus entellerinin tekelinde olan, olabilecek, surekli kendi icinde gelisen, statik olmayan, hayatin anlamsizligini bilme yolu.

ilk olarak su anarsizm ve nihilizm konusuna gelelim, simdi efendim, birtakim nihilistler derler ki, "hicbir seyin anlami yok," sonra eklerler, "devrimden baska." ama tipki nasil butun muslumanlari seriatci teroristler olarak, butun hristiyanlari somuruculer olarak niteleyemiyosak, butun nihilistleri de bu sekilde niteleyemeyiz.

ikinci olarak, yaygin kaninin aksine nietzsche bir nihilist degildir, nihilizmin asilmasi gereken bir evre oldugunu dusunur yalnizca. o yuzden nietzsche'nin gorusleriyle gelip de, "nihilizmde aslinda tanri var yeaaa ama bildigimiz tanri degil bidi bidi," demeyin. nihilizm, yaratilmis butun carpikliklari kesinkes reddeder, siz isterseniz kendinize yeni bir dusun yolu secebilir, hatta yaratabilirsiniz, ama nihilizmi romantikce naiflestirmeye kalkismak sahiden gulunc. buyuk usta camus der ki, "insan kendini oldurmemek icin yaratti tanriyi." iste bu tanri bahsinde nihilist gorus de ayni bu sekilde dusunmektedir, zaten varoluscularla kol kola gezerler.

maddeci oldugu da soylenemez, cunku madde hictir, ama bu olmadigini da gostermez. bilim, sanat, yasamak, bunlar degersizdir, ama bu degersiz olduklarini gostermez. gorgias'in dedigi gibi, "herkes ikna edildigine inanir." aslinda hicbir sey yok degil, hictir.