bugün

the fly

David Cronenberg gerçekten sarsıcı filmler yapabilen bir yönetmen. 80'li yıllarda çekilen filmlerinde yer alan kabarık saçlı ve vatkalı kahramanlarından pek hoşlanmasam da Cronenberg'in izleyebildiğim tüm filmleriyle barışık olduğumu söyleyebilirim. Özellikle iki sezon önce izleme fırsatı bulduğumuz Spider (Örümcek) sinema tarihine, bilinçaltına yolculuk yapılan filmlerin en önemlilerinden birisi olarak geçti bile. Ustanın 2005 Cannes Film Festivalinde yarışan son filmi de "the history of violence" zorlu bir maceradir.
The Fly filmine dair sunlar dusunulebilir,
Bu filmi yıllar önce, televizyonda yarım yamalak izleyebilmiştim. O, ilkgençlik günlerimde, ışınlanma, genetik bilimi, insan bedeninin bir sinek tarafından adeta işgal edilerek dönüşüme uğratılması gibi konular son derece çekiçi gelmişti. Filmi yeniden izlediğimde fark ettim ki bu konular ve işlenme biçimi hala cazibesini koruyor.
Özetlersek, Seth, ışınlanma üzerinde çalışmalar yapan münzevi bir bilimadamıdır bir kokteylde tanıştığı gazeteci Veronica ile bir yandan aşk yaşamaya başlarlar, bir yandan da yaptığı çalışmaları kayıt altına almaya... Derken Seth, bir bilimadamına yakışmayacak bir zaaf göstererek alkollü ve aceleyle yaptığı bir denemedeki "küçük!" bir aksiliğin ardından büyük bir hızla "Brundenfly" a dönüşmeye başlar. Biz de Veronica ile birlikte bu dönüşümü izleriz. Bu dönüşüme tipik bir Cronenberg kahramanı olan Seth, soğukkanlı tepkiler verir ve bedenini yok oluş sürecini bilimadamı titizliğiyle kayıt altına almaya devam eder.
The Fly, insanı zaman zaman zorlayan sahnelere sahip. Ancak şiddetle yoğrulmuş günümüz seyircisini fazla zorlamayacaktır.
Bence filmin tek sorunlu yanı sonu. ilmek ilmek işlenen konu, sona gelince sıradan bir filmin sınırlarına girmiş gibi geliyor bana.