bugün

ben görmediğim allah a inanmam

hz.ali'ye değil, ibn el ravendi 'ye ait olan sözdür. daha doğrusu ibn ravendi'nin ''kitab el- zümrüd'' adlı eserinde peygamberlere, peygamberliğe, kur'an'ın dolayısıyla islam'ın teolojik öngörülerine getirdiği eleştirileri, tespitleri incelediğinizde ve kendisinin evrenin sonunun ve başlangıcının olmadığı ezeli olduğu görüşünü (antik roma kozmolojisiyle birebir aynı) yaratılmadığını, bu sebepten mucizenin, olağanüstülüklerin akıl dışı olduğunu, yaratılmamış bir evrenin doğal olarak yaratıcısının bulunamayacağını, bir tanrı var ise şayet bu evrenin ezeli varlığının kendisi olması gerektiğini savunmuştur. yani panteizmi. dolayısıyla ben görmediğim allah a inanmam ibn el ravendi patentli ve belli oranda felsefi derinliği olan bir sözdür. peygamberliği ve yaratılışı, kur'an'ı hem de o dönemde tartışan birinden bahsediyoruz. hatta ravendi'nin mutezile olduğu falan da kayda geçmiştir ancak ben kendisinin ya ateist ya da mazdekist olduğu kanaatindeyim.

ravendi'nin bu ve bu tipteki görüşlerini yine muhaliflerinin eserlerinden buluyoruz, çünkü ravendi'nin fikirleri o dönemde yankı uyandırmış bu sebepten fazlaca düşman kazanmıştır. misal olarak muhalifi olan el Hayyat'ın ''el-intisar ve’r-Red ala ibni’r-Ravendi el-Mulhid'' gibi eserlere baktığımızda ravendi'nin islam ve teolojisi hakkında soruları oldukça sıkı ve ateistlerin sorduğu soruların birebir aynıdır. kendisinden pek hoşlanılmayan bu iranlı düşünürün eserlerinin bilinçli olarak tahrif edildiği kanaatindeyim. zaten tarihe ilhad hareketinin başlatıcısı olarak geçmiştir. bu sebepten kendisinden elimize kalan kaynaklar sınırlı olmakla birlikte, fikirleri yine muhalifleri aracılığı ile ve birkaç muhtelif eser ile ulaşmaktadır.

bu gereksiz gibi görünen ayrıntılardan sonra bu söz nasıl oldu da hz.ali'ye isnad edildi derseniz, sizlere hz. ali'nin islam'ın en mitolojik karakteri olduğunu ya da üzerine en çok mitolojiler kurgulanan figürü olduğunu (bu daha doğru benim açımdan) söylemek isterim. bu sözün ali'ye isnadında olan hikaye ise;

--spoiler--
Hz. Ali''ye(a.s)sormuşlar Allah'ı gördün mü? diye;
Hz. Ali de cevap vermiş, ''Görmediğim Allah'a secde etmem..''
''Nerde gördün'' demişler.
Hz. Ali'de ''Olmadığı yeri gösterin" demiş.
--spoiler--

gibi çok yavan, islami cilaya sokulmuş tevil ile geçiştirilmiştir.

hz.ali hakkında oluşan bu hem mutasavvıf hem filozof hem ''velayet makamı sahibi'' hem ''konuşan kur'an'' gibi çok ağır ve haddinden fazla saçma fikirlerin ne şekilde, hangi siyasi şartlarda hangi sosyolojik etmenlerin ışığında oluştuğu konusu ise hz.ali'nin kendi başlığında değerlendirmeye alacağım bir konudur. bu söz ise, dediğim gibi islam'da oluşturulmuş ''ali kültü'' ne binaen ortalıkta dolanan mitolojik bir yalandır.