konya düğün pilavı

konya nın en büyük geleneklerinden biridir. midesine önem veren konyalının yaz aylarındaki vazgeçilmezidir. bu organizasyon çoğunlukla zengin kişiler tarafından meydana getirilip tamamiyle halka açıktır.

düğün günü olaylar şu şekilde gelişir;

olay yerine geldiğiniz vakit hayatınızda hiç görmediğiniz düğün sahibi sizi yolda karşılar ve masaların bulunduğu yere buyur eder. masalar yuvarlak olup tabureyle eşit yükseklikte bulunmaktadır. bir masaya 8-10 arası davetli oturur. bu ideal sayıdır.

yemekler ortadan bir tabakta yenir. kimse kimseden iğrenmez ve birbirine çarpan kaşıkların sesleri bütün alanı kaplar. burada ana düşünce müslümanın salyası müslümana şifadır sözüyle desteklenir.

yemek olarak öncelikle derin bir çanakta düğün çorbası(yoğurt) gelir. akabinde büyük kayık tabakta pilav üstüne pirinci görülmeyecek şekilde dökülmüş kavurma et gelir. yoğurt çorbasından sonra gelen pilav masadaki kişilerin yiyebilme yetisiyle oarantılı 1 ile 3 tabak arasıdır.
daha sonra yine çanakta bamya çorbası gelir. bamya çorbasıyla ilgili çeşitli şakalar genç ve körpe bedenlere uygulanır. adet gereği masaya gelen yemeği masanın en yaşlısı * ilk olarak yer daha sonra geri kalanlar kaşığını daldırır. tahmin edildiği üzere ilk yiyen bir hacı amca dır. 70 yaşına gelmiş olmasına rağmen tüm eş dost düğünlerinde baş köşedeki yerini alır. şakaya gelince hacı amca bamya dan ilk kaşığı aldıktan sonra "bamya da buz gibiymiş" der ve galeyana gelen tecrübesiz genç kaynar halde ateşten alınıp getirilen çorbayı ağzına atmasıyla beraber bütün masayı sevinç kaplar.
akabinde pilav tekrar sahneye çıkar. birkaç tabaktan sonra yine aynı büyüklükteki kayık tabakta irmik helvası gelir. irmik helvasındaki kıstas fıstıklı olmasıdır. hindistan cevizi yada antepfıstığı kalitesini belirler.
sonlarar doğru pilavın yanında zerde adında yine pirinçten yapılmış sütlü tatlı gelir.
en sonunda şerbetler dağıtılır, dualar edilir ve mutlu ve hayli tok bir şekilde hayata kolesterollü olarak devam edilir.