bugün
- 3 tane kedisi olan kızla evlenilir mi sorunsalı8
- hoşlanılan kızın çiğköfte yoğurdum gelsene demesi4
- yunan kültürü vs türk kültürü6
- karısını puanlayıp sosyal medyada paylaşan erkek17
- kamyoncuların durduğu mola yeri iyidir goygoyu3
- kendinle sevgili olur muydun sorunsalı23
- yaş ilerledikçe anlaşılan şeyler14
- asansörde kalmak5
- abd ve iran'ın bugün masaya oturmaması2
- rusya ukrayna savaşı2
- uyku ilacı içmeden uyuyamamak3
- vedat muriqi4
- zeki biriyle sohbet etmek2
- milli takım'ın paraguay maçı hazırlığı3
- evrenin simülasyon olduğunun kanıtı3
- son 3 günde sadece 5 saat uyumuş olmak3
- anın görüntüsü17
- uyku ilacı içip deniz yatağına binmek2
- deliler2
- 20 haziran 2026 türkiye paraguay maçı8
- beşar esad vs kemal kılıçdaroğlu4
- sözlük erkekleri kadın olsa nasıl görünürdü8
- erhan karaal'ın kurtarılması2
- ismail kartal11
- grand theft auto vi2
- evrene bir mesaj bırak7
- sözluk kız ayarlama yeri değildir12
- ona bir şey söyle17
- sözlük yazarlarına gelen son mesaj6
- linkedin6
- islam düşmanlarına epstein şoku13
- bir daha doğmayacak olmak5
- şu anda ne yapıyorsun19
- izinli yazarın entry girebilmesi7
- kızla konuşmaya çalışmak3
- fenerbahçede dördüncü ismail kartal dönemi10
- iş verenlerin aç gözlü olması11
- sevgiliden gelen ilk canımlı mesaj5
- hiçbir kızın senden hoşlanmaması8
- bugün ne yedin10
- oğuz çetin2
- 30 lu yaşlar14
- böceği öldürmek yerine dışarı atan insaflı kişi8
- 2026 dünya kupası13
- muhafazeküler4
- yolda olmak2
- yanlışlıkla erkek sikmek8
- 14 haziran 2026 avustralya türkiye maçı58
- güne bir şarkı bırak14
- ben aşık yorguni sorularınızı cevaplıyorum15
deşifre, dilimize fransızca dechiffrer kelimesiyle girmiştir. öğrenciye çalışacağı müzik eserini, ilk bakışta mümkün olduğunca doğru ve temiz çalma becerisini kazandırmayı amaçlar.
deşifrenin öğrenciye katkıları nelerdir?
deşifre, öğrencinin profesyonel müzik yaşantısına adım attığı andan itibaren en birincil dersi olmalıdır. çünkü çalışılmaya başlanan eserin hızlı deşifre edilmesi, eserin karakter olarak, müzikal anlamda daha çabuk yerleşmesini ve kavranmasını sağlar. bu sayede eser üzerine daha fazla yoğunlaşılacak zaman ayrıldığından, deşifresi kuvvetlenen öğrenci eseri daha bilinçli, daha sağlam, yorumu daha gelişmiş bir vaziyette icra edebilecektir. sıkça deşifre çalışmaları yapmak öğrencinin özgüvenine katkıda bulunacak ve çalgısıyla bütünleşmesinde önemli rol oynayacaktır.
deşifre nasıl yapılır?
çalışılacak eseri çalgıda deşifre etmeden önce;
eserin hangi tonda olduğuna, hangi değiştiricilerin kullanıldığına,
subdominant-dominant akorlarının neler olduğuna,
hangi, tonlara geçiş yapabilmiş olabileceğine,
tona ne şekilde geri döndüğüne,
zor pasajların neler olduğuna,
eserin ritmik karakterine,
ölçü rakamının ne olduğuna ve buna göre nasıl bir karakter taşıyabileceğine,
öğrencinin armonik alt yapısına göre kadans noktalarının nereler olduğuna,
eserde kullanılan terimlerin neler oldukları ve ne anlama geldiğine
eserin bestecisinin hangi dönemde yaşayıp, bunun eserin stilini nasıl etkilediğine dair ön çalışma yapılmalıdır.
bu çalışmanın ardından eser hakkında fikir sahibi olunduktan sonra çalgıda deşifre kısmına geçilir;
deşifrede en önemli olan ileriyi okuma ve okunan notaları aksamadan çalgıda seslendirebilmektir. deşifre edilmeye başlanırken ilk ölçüdeki müzik belleğe alınır ve çalmaya başlanıldığı andan itibaren hep bir adım ileriyi okumak gerekir.
öğrencinin var olan deşifre becerisine göre ilk etapta daha ağır tempolarda çalışma yapılabilir. eser tekrar tekrar çalınarak, her seferinde yapılan hataların azaltılmasına özen gösterilir ve asıl amaç olan eserin orijinal temposuna yakın bir tempoda temiz çalınması becerisinin kazandırılmasına adım adım yaklaşılır.
deşifre çalışmalarında düzenlilik ve süreklilik önemlilik. düzenli deşifre çalışmaları yapıldığında öğrenci çalıştığı eserleri daha hızlı hazırlama becerisini de beraberinde kazanır.
deşifre çalışmalarına, toplu olarak belli bir çalgı eğitmeniyle başlanmadan önce öğrencilerin bireysel meslek derslerinde işlenmeli ve önemi kavratılmalıdır. öğrenciye konservatuvar yaşamının ilk yıllarında bu temeli iyi atılmalıdır. ilerleyen sınıflarda deşifreyi ayrıca bir ders olarak almaya başladığında öğrenci belli bir deşifraj birikimine, tekniğine zaten sahip olmalı ve bunun geliştirilmesi ya da çalgıdaki becerisinin teşvik edilmesine çalışılmalıdır. öğrencinin bireysel derslerinde deşifre çalışması, yalnızca o dönem sınav programındaki eserlerin deşifresiyle sınırlandırılmamalıdır. aksi takdirde öğrenci deşifre becerisi gelişen diğer bir öğrenciye göre eserleri çıkartmada, kavramada, karakterini oturtma ve yorumlamada daha geride kalacak, bunlar zaman içinde özgüven eksikliklerine, çalgıyla bütünleşememeye neden olacaktır.
iyi bir müzisyen olmanın ilk ve daimi adımı, daima iyi bir deşifreci olmaktır.
deşifrenin öğrenciye katkıları nelerdir?
deşifre, öğrencinin profesyonel müzik yaşantısına adım attığı andan itibaren en birincil dersi olmalıdır. çünkü çalışılmaya başlanan eserin hızlı deşifre edilmesi, eserin karakter olarak, müzikal anlamda daha çabuk yerleşmesini ve kavranmasını sağlar. bu sayede eser üzerine daha fazla yoğunlaşılacak zaman ayrıldığından, deşifresi kuvvetlenen öğrenci eseri daha bilinçli, daha sağlam, yorumu daha gelişmiş bir vaziyette icra edebilecektir. sıkça deşifre çalışmaları yapmak öğrencinin özgüvenine katkıda bulunacak ve çalgısıyla bütünleşmesinde önemli rol oynayacaktır.
deşifre nasıl yapılır?
çalışılacak eseri çalgıda deşifre etmeden önce;
eserin hangi tonda olduğuna, hangi değiştiricilerin kullanıldığına,
subdominant-dominant akorlarının neler olduğuna,
hangi, tonlara geçiş yapabilmiş olabileceğine,
tona ne şekilde geri döndüğüne,
zor pasajların neler olduğuna,
eserin ritmik karakterine,
ölçü rakamının ne olduğuna ve buna göre nasıl bir karakter taşıyabileceğine,
öğrencinin armonik alt yapısına göre kadans noktalarının nereler olduğuna,
eserde kullanılan terimlerin neler oldukları ve ne anlama geldiğine
eserin bestecisinin hangi dönemde yaşayıp, bunun eserin stilini nasıl etkilediğine dair ön çalışma yapılmalıdır.
bu çalışmanın ardından eser hakkında fikir sahibi olunduktan sonra çalgıda deşifre kısmına geçilir;
deşifrede en önemli olan ileriyi okuma ve okunan notaları aksamadan çalgıda seslendirebilmektir. deşifre edilmeye başlanırken ilk ölçüdeki müzik belleğe alınır ve çalmaya başlanıldığı andan itibaren hep bir adım ileriyi okumak gerekir.
öğrencinin var olan deşifre becerisine göre ilk etapta daha ağır tempolarda çalışma yapılabilir. eser tekrar tekrar çalınarak, her seferinde yapılan hataların azaltılmasına özen gösterilir ve asıl amaç olan eserin orijinal temposuna yakın bir tempoda temiz çalınması becerisinin kazandırılmasına adım adım yaklaşılır.
deşifre çalışmalarında düzenlilik ve süreklilik önemlilik. düzenli deşifre çalışmaları yapıldığında öğrenci çalıştığı eserleri daha hızlı hazırlama becerisini de beraberinde kazanır.
deşifre çalışmalarına, toplu olarak belli bir çalgı eğitmeniyle başlanmadan önce öğrencilerin bireysel meslek derslerinde işlenmeli ve önemi kavratılmalıdır. öğrenciye konservatuvar yaşamının ilk yıllarında bu temeli iyi atılmalıdır. ilerleyen sınıflarda deşifreyi ayrıca bir ders olarak almaya başladığında öğrenci belli bir deşifraj birikimine, tekniğine zaten sahip olmalı ve bunun geliştirilmesi ya da çalgıdaki becerisinin teşvik edilmesine çalışılmalıdır. öğrencinin bireysel derslerinde deşifre çalışması, yalnızca o dönem sınav programındaki eserlerin deşifresiyle sınırlandırılmamalıdır. aksi takdirde öğrenci deşifre becerisi gelişen diğer bir öğrenciye göre eserleri çıkartmada, kavramada, karakterini oturtma ve yorumlamada daha geride kalacak, bunlar zaman içinde özgüven eksikliklerine, çalgıyla bütünleşememeye neden olacaktır.
iyi bir müzisyen olmanın ilk ve daimi adımı, daima iyi bir deşifreci olmaktır.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar