bugün

jeet kune do

kaynak:http://jkd-turkey.blogspot.com/

Jeet Kune Do (JKD) (Türkçe durduran yumruğun yolu) bedeni savunma ve saldırarak müdafaa sanatı ya da sistemidir. 1967 yılında ilk Bruce Lee tarafından bu ifade kullanıldı ve aynı zamanda felsefi tasarımı kamuoyu bilgisine sunuldu. Bruce Lee bu ismin sistemi tam olarak ifade edemediğini düşünerek bundan hep sıkıntı duydu.

Sistemin ana unsuru gereksiz tüm hareketlerinden vazgeçmek, sadelik, bedenin tümünü (komplike) kullanmak. Temel amacı en kısa zamanda dövüşü durdurmak, rakibini engellemek. Bu savunma sanatı Buce Lee tarafından bilinen tüm savaş sistemlerinin bir birleşimidir. Örnek olarak bazı önemli bacak ve adım hareketleri eskrim sisteminden Bruce Lee tarafından alındı. Tayland boksu, jiu jutsu, wing chun, wrestling vs. gerekli teknik, taktik ve egzersizleriyle JKD'nun içinde yer aldı. Sistemi kitabıyla (Tao of Jeet Kune Do) kısmen ve asistanları vasıtasıyla tamamen aktardı.

Türkiye'de Üstat Fehim Basaran Amerika'da gördüğü seminer bilgilerini Türkiye'deki tek öğrencisi Yuksel Yilmaz kanalıyla ta 80'li yıllarda ülkemize taşımıştır. 1987'de üst düzey belgesini alan Sifu Yuksel Yilmaz halen asistanları vasıtasıyla tüm Türkiye'ye JKD'yu yaymaktadır.(Ayrıca kendisi Kulelkavido'nun (Chi Kung Tao / içyol) kurucusu olup sistemini JKD üzerine bina etmiş bir sijodur).

Jeet Kune Do ile ilgili ünlü bir teknik One Inch Punch ( 2 cm mesafesinden rakibini 2-4 metre uzağa fırlatmak)'tır.
JKD Bruce Lee tarafından az sayıda örencilere öğretildi. Danny Inosanto, Teddy Wong, Larry Hartsell, Taky Kimura vs. bunlardan bazılarıdır. Bazı sinema oyuncularına da dersler verdi.James Coburn, Steve McQueen ve Chuck Norris. Tüm savaş sanatlarına alternatif olan bu en üstün sistemi, asistanları bugün dünyanın dört bir yanına JKD'yu yaymaktadırlar. Başta Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu'da Jeet Kune Do 1 numaradır.