bugün

demre

demre

Antalya' ya yaklaşık 3 saat mesafedeki, sahil ilçesi.

Sahil ilçesi dediğime bakmayın turizm açısından gelişmiş 5 (+2) yıldız oteller ve tatil köylerini burada bulamazsınız, onun yerine son derece samimi, ailelerin işlettiği küçük otel ve pansiyonlar mevcut. Diğer taraftan yaz sezonu; kekova - üçağız - gökkaya ve simena' ya yönelik günde ortalama 3.000 turistin limanlarına akın ettiği, yanısıra bir o kadar turistin de noel baba kilisesi ve myra antik şehrini gezdiği, ancak bu noktalar dışında şehir merkezi ve çevresinde turistten, turizmden eser olmayan, seraların ön plana çıktığı bir paradokstur Demre.

Önceki adı Kale' dir, ancak kekova batık şehrin karşısındaki kaleköy' le karıştırılması nedeniyle Demre ismine dönüş yapılmıştır.

Likya' nın en önemli şehirlerinden olan Myra-Demre nin bir diğer önemli noktası kral mezarları ve antik tiyatrosudur. Özellikle tiyatrodaki maske motifleri müthiştir, tiyatronun arkasındaki tepeye dağılmış olan kaya mezarlarına ise öğrendiğim kadarıyla güvenlik nedeniyle maalesef girilememektedir. (rivayet odur ki bir zamanlar gezilebilen kaya mezarları bir turistin düşerek yaralanması sonrası kapatılmıştır.)

Diğer taraftan özellikle son 2 yıldır turistlerin yoğunluklu Rus uyruklu olduğu ve antik şehri sadece gezmedikleri, gezerkende umursamazca kirlettikleri, edindiğim başka bir bilgidir. Tabi antik şehrin alanında nerdeyse serbestçe otlayan keçilerde ortama apayrı bir renk katmaktadır!!!!

Şehrin girişindeki standlardan magnet, ikona vb. süs eşyaları bulabilirsiniz, malum süs eşyalarındaki tema ağırlıklı olarak isa Mesih.

Noel Baba kilisesine gelince; özellikle çocukların ve gemicilerin koruyucusu olduğuna inanılan St.Nicholaus' un kemikleri, taaaaki biz izin verene ve bir edepsiz italyan gelip çalana kadar kilise içindeki bir lahitteymiş. Hırsızlık olayı sonrası merhumun ebedi istirahat adreside Bari olmuş. Boş! lahitin dışında kilisenin en güzel noktaları duvar ve tavan resimleri. Yine kilise çıkışı hediyelik eşyalar alacağınız standlar mevcut.

Şimdiiiii gelelim eğlenceye, yokmudur Demre' de alemlere akacak mekan derseniz, yok. (Bkz: 2.paragraf. Alıntı: Demre bir paradokstur.) Ancak hemen umutsuzluğa düşmeyin. Kaş 45.dk mesafede. Yine grup halinde gittiyseniz yaklaşık 2 km. lik, bir kısmı çakıl bir kısmı kum olan sahilindeki restaurantlarda rakı-balık keyfi yapılabilir, ardından sahilde yakılan ateş çevresi müzik ve yıldızlar eşliğinde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Son olarak 2006 yılından beri Demre' ninde bir dalış merkezi var. Demrediving. Dalış meraklılarına duyurulur. Amfora tarlası: deniz feneri, batığı: iberian coast müthiştir, ayrıca Türkiye' nin başka bilinen noktalarında rastlamadığım inanılmaz güzellikte mağara dalışları yapabilirsiniz.
güncel Önemli Başlıklar